Provincie Utrecht

Baarnse Bos overleeft generaties Oranjes

30-11-2007 -

Hoe uniek het Baarnse Bos is, besef je tijdens een wandeling. Het is belangrijk dit cultuurgebied te behouden voor de toekomst. In opdracht van de provincie Utrecht en in samenwerking met Staatsbosbeheer voerde de landschapsarchitect en tuinhistoricus E.M.J. Blok van bureau SB4 een uitvoerig onderzoek uit. De resultaten zijn samengebracht in het boek: `Het Baarnse Bos, een vorstelijk wandelpark'. Op vrijdag 30 november overhandigt gedeputeerde mevrouw A.H. Raven het boek aan de regiodirecteur van Staatsbosbeheer mevrouw Y. Horsten-van Santen.

Het boek is een publieksvriendelijke versie van een uitgebreid onderzoek naar de historie en kwaliteit van het Baarnse Bos. Op basis van dit onderzoek zijn een aantal herstelplannen geformuleerd. Deze kunnen in de toekomst door Staatsbosbeheer uitgevoerd gaan worden. Het boek is in de boekhandel te koop voor EUR 17,50 en te bestellen via de bekende internetboekhandels.

Op het eerste gezicht lijkt het Baarnse Bos weinig opvallend maar het is een goed bewaard restant van een van de meest weelderige achttiende-eeuwse buitenplaatsen van ons land. Precies 250 jaar geleden kwam de toenmalige buitenplaats de Eult in bezit van de Koninklijke familie. Het werd als overbos toegevoegd aan Paleis Soestdijk. Sindsdien hebben er heel wat generaties Oranjes over de lanen en door de berceau gewandeld. Berceau is een soort pergola van loofbomen die naar elkaar zijn gebogen zodat er geen zonlicht door kan komen. Het Baarnse Bos is in 1981 aan Staatsbosbeheer overgedragen. Daarmee werd het bos toegankelijk voor het grote publiek. Het bos geeft zijn geheimen niet meteen prijs maar wanneer een bezoeker rondwandelt zijn er veel verrassende plekken te ontdekken met elk een eigen sfeer. De bedoeling van de herstelplannen is om deze bijzondere historische plekken beter zichtbaar te maken. Zodat het Baarnse Bos nog duidelijker een vorstelijk wandelpark wordt.

De provincie Utrecht wil de verbetering van cultuurlandschappen op de Heuvelrug stimuleren.

Meer informatie: Wilma Heideman, telefoon 030 258 26 23