Senternovem


30-11-2007 | S&O-verklaring levert extra voordeel op met octrooibox

Voor ondernemers die aan research & development (R&D) doen is er sinds
1 januari 2007 naast de WBSO ook een octrooibox. Ondernemers die immateriële activa ontwikkelen en daarop industriële eigendomsrechten verkrijgen, zoals octrooirecht of kwekersrecht, kunnen gebruik maken van de octrooibox. Op verzoek is een vennootschapsbelastingtarief van 10 procent van toepassing.

De Tweede Kamer is november 2007 akkoord gegaan met een voorstel tot verruiming van deze octrooibox. De octrooibox zal als gevolg van dit voorstel worden verruimd met immateriële activa die voortvloeien uit een erkend R&D-project in het kader van de WBSO. Hierdoor kunnen ook bedrijven zonder octrooirecht, merk- of kwekersrecht profiteren van het verlaagde vennootschapsbelastingtarief. Zij moeten dan wel aantoonbare kosten voor speur- en ontwikkelingswerk hebben gemaakt. Om dit aan te tonen dient de ondernemer over een S&O-verklaring te beschikken voor deze kosten. De octrooibox wordt hierdoor toegankelijker voor het MKB. Om de faciliteit toe te spitsen op het MKB en het budgettaire beslag te beperken is het plafond voor de maximaal onder het boxtarief te brengen voordelen (de boxruimte) bij deze immateriële activa gelimiteerd tot EUR 400.000 per belastingplichtige per jaar.

Indien het wetsvoorstel door de Eerste Kamer wordt aangenomen zal de uitbreiding vanaf 1 januari 2008 in werking treden.

Meer informatie

Octrooibox in het kort (Ministerie van Financiën) Tweede nota van wijziging Overige fiscale maatregelen 2008 (S&O en Octrooibox)
De Octrooibox nader beschouwd (Octrooicentrum Nederland)