Dienstenbond CNV

Nieuws

30 november 2007

Dubbel gevoel bij start CAO-overleg Technische Groothandel

Door: Jeroen Warnaar

CNV Dienstenbond heeft gemengde gevoelens bij de start van het CAO-overleg Technische Groothandel. Uit het loonbod van werkgever voor 2008 blijkt dat zij ervan overtuigd zijn dat er substantiële loonsverhoging moeten komen, maar voor 2009 bieden ze te weinig en ze willen dat de uren tussen 5.00 en 21.00 uur als normale werkuren worden beschouwd zonder toeslag.

Op woensdag 28 november heeft het eerste CAO-overleg plaatsgevonden tussen de Werkgevers Technische Groothandel (WTG) en CNV Dienstenbond. Tijdens dit overleg heeft CNV Dienstenbond haar voorstellen toegelicht. Vervolgens hebben we onder andere met elkaar gesproken over opleiding, scholing en ontwikkeling van medewerkers, arbo-activiteiten voor de branche en tenslotte hebben we een verkenning uitgevoerd op het onderwerp beloning. Bij dit onderwerp zijn de volgende zaken aan de orde geweest:

· WTG wil de dagspiegel verruimen naar 5.00 tot 21.00 uur. Dit betekent dat uren binnen deze marge als normale werkuren worden beschouwd en dat daar geen toeslagen voor betaald hoeven te worden. Daarbij geeft de WTG wel aan niet aan de portemonnee van de huidige werknemers te willen komen, maar dit alleen van toepassing te laten zijn op nieuwe medewerkers.

· Overwerkbeloning voor de groepen V en VI. Duidelijk is dat we misbruik van de regeling, dat aan medewerkers van deze groepen geen overwerkvergoeding hoeft te worden betaald, (ze krijgen 3 verlofdagen) moet worden voorkomen. Hierover moeten we nadere afspraken maken;
· Tijd-voor-tijdregeling: er zitten voor- en nadelen aan deze regeling die we nader moeten bestuderen;

· Jeugdlonen: hierbij is uitgesproken dat het verkrijgen van een startkwalificatie (diploma) voor de werknemers het belangrijkst is. Bestudeerd wordt hoe dit in verhouding staat tot de beloning;
· Loon: WTG stelt een loonsverhoging voor van 3% per 1 april 2008 (in verband met de tijd die nodig is om de CAO voor de hele CAO van toepassing te laten worden) voor een CAO voor 1 jaar. Liever wil de WTG een 2-jarige CAO sluiten en daarvoor biedt zij 3% per 1 april 2008, een eenmalige uitkering van 250 en 2,5% per 1 januari 2009.

Reactie CNV Dienstenbond
CNV Dienstenbond heeft aangegeven dat ten aanzien van de verruiming van de dagspiegel problemen ziet ontstaan, maar een uitgewerkt voorstel te willen ontvangen om dat te kunnen bestuderen. Overwerkbeloning, tijd-voor-tijd en jeugdlonen moeten nader bekeken worden. Ten aanzien van het loonbod heeft CNV Dienstenbond aangegeven dat het loonbod voor het tweede jaar niet acceptabel is en dat dat betekent dat we waarschijnlijk een eenjarige CAO moeten sluiten. Op het loonbod voor het eerste jaar hebben we nog niet gereageerd anders dan dat we hebben aangegeven dat de periode tussen 1 januari en 1 april moet worden gecompenseerd. In ieder geval is voor het eerste jaar wel de boodschap overgekomen dat er een substantiële loonsverhoging moet komen.

Vervolg?
Op dinsdag 4 december praten WTG en CNV Dienstenbond verder met elkaar over een nieuwe CAO. De inbreng van kaderleden zal daar nauw bij worden betrokken. Na 4 december hoort u meer van ons.

Word lid!
Het is voor alle medewerkers in de Technische Groothandel van belang dat er een goede CAO tot stand komt. Daarbij kunnen wij alle steun gebruiken, want samen staan we natuurlijk sterker. Word daarom lid van CNV Dienstenbond en steun ons voor een goede CAO. Hiervoor hebben we op dit moment een aantrekkelijk kennismakingsaanbod. U kunt de eerste 3 maanden lid worden met een korting van 50% als u voor 31 december 2007 lid wordt. Zie de tabel hieronder.

Daarnaast ontvangt u bij automatische incasso een cadeaubon ter waarde van 10.

Met alle voordelen die wij bieden, inclusief een complete rechtsbijstandverzekering, kunt u uw collegas met trots zeggen dat wij de goedkoopste zijn. Daarbij mogen ze van ons een uitstekende service en persoonlijke betrokkenheid verwachten.

Vul de aanmeldcoupon in en stuur hem op voor 31 december 2007 (een postzegel plakken is niet nodig). Of ga naar
www.cnvdienstenbond.nl/tech .Daar vindt u aanvullende informatie en een online aanmeldingsformulier.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben dan kunt u contact opnemen met Jeroen Warnaar (tel: 023-5670615 of e-mail: j.warnaar@remove-this.cnvdibo.nl ). Meer informatie over CNV Dienstenbond kunt u vinden op www.cnvdienstenbond.nl/tech .

Contributie per maand gedurende de eerste 3 maanden:

18 jaar en jonger

4 (8)

22 jaar

6,27 (12,54)

19 jaar

4,33 (8,66)

23 jaar en ouder

6,92 (13,83)

20 jaar

4,98 (9,95)

Tot 20 uur per week

4,47 (8,93)

21 jaar

5,62 (11,24)

Tot 30 uur per week

5,62 (11,24)