Groen!

Brussel, 29 november 2007

Kappen met kolen

Groen! wil niet terug naar het steenkooltijdperk

De Duitse groep E.ON wil een mega-kolencentrale bouwen in de Antwerpse haven. Het zou om een nieuwe, minder vervuilende kolencentrale gaan. Voor Groen! is dit een bijzonder slecht plan. Kolencentrales zijn een technologie van het verleden. Propere kolencentrales bestaan niet. En steenkool moet over lange afstanden aangevoerd worden met megaschepen. Groen! neemt geen genoegen met centrales die maar 25% minder broeikasgassen uitstoten. Zeker als er alternatieven zijn zoals windmolens en zonnepanelen die 100% minder uitstoot garanderen. Elektriciteitsproductie gebaseerd op steenkoolverbranding is volledig achterhaald. Door deze techniek nog steeds te gebruiken, wordt de opgang van propere en hernieuwbare technologieën afgeremd. Groen! vraagt dat er geïnvesteerd wordt in toekomstgerichte en duurzame technologie : in energie-efficiëntie en in hernieuwbare energie. De investering van 1,5 miljard voor een nieuwe kolencentrale kan veel beter gaan naar echt schone technologie die ook meer jobs oplevert. In een overgangsfase naar een carbon free economy steunt Groen! eerder investeringen in hoogwaardige efficiënte gascentrales en warmtekrachtkoppeling. Als men toch op deze vraag zou ingaan zou dit, aan de vooravond van de nieuwe klimaatconferentie te Bali, een regelrechte provocatie zijn. En dan worden alle vrome plannen van de tweede Vlaamse klimaatconferentie deze week meteen weer weggeblazen.

Vandaag vindt op initiatief van Tinne Van der Straeten, die deel uitmaakt van de Belgische delegatie in Bali, een klimaatdebat plaats in het Federaal Parlement. Vooralsnog verhindert de oranjeblauwe meerderheid dat er een ambitieuze klimaatresolutie wordt aangenomen. Groen! vraagt een zelfde actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement over de Baliconferentie en wil daar horen van de Vlaamse Regering of ze de bouw van nieuwe kolencentrales steunt.

Groen! vraagt al lang dat de totaal verouderde kolencentrales in ons land zouden sluiten. De eerste kolencentrale moest al dicht gaan in 2005, maar de vorige regering verlengde de termijn tot 2009, tot groot ongenoegen van de milieubewegingen. Intussen staat er zelfs helemaal geen termijn meer op de sluiting. De zeven oude kolencentrales van Electrabel zijn verantwoordelijk voor één tiende van de totale CO2-uitstoot in ons land. Door deze oude centrales te sluiten zouden we in één klap Kyoto kunnen halen. Maar de vorige federale regering had niet de moed om tegen Electrabel in te gaan en ook de oranjeblauwe ploeg maakt wat dat betreft geen aanstalten. In de Kamer wordt vandaag gestemd over een resolutie n.a.v. de Bali-conferentie : Groen! vraagt samen met alle klimaatdeskundigen een reductie van de uitstoot van broeikasgassen in België met 30% tegen 2020 en met 80% tegen 2050. Als we deze doelstellingen willen halen, moeten we de moed hebben om af te zien van kolencentrales. De Vlaamse en de federale regering moeten voor Groen! kleur bekennen. Net als de stad Antwerpen : Groen! verwacht van de ploeg van Janssens dat ze een duidelijk negatief advies uitspreken. Anders wordt ook het klimaatplan van de stad Antwerpen totaal ongeloofwaardig.

Rudi Daems, fractieleider Groen! Vlaams parlement Tinne Vanderstraeten, kamerlid Groen! Freya Piryns, senator en gemeenteraadslid Antwerpen