Gemeente Bodegraven

Groot onderhoud bomen Wierickerschans

Staatsbosbeheer pleegt binnenkort weer groot onderhoud aan de populieren op de schanswallen van de Wierickerschans. Vanwege hun hoogte vormen de bomen een gevaar voor de historische gebouwen die er recht onder staan. Voor de beplanting op de wallen is een historisch onderzoek gedaan en is een beplantingsplan gemaakt. De nu geplande werkzaamheden zijn de eerste fase. Om en om zullen de populieren geveld worden. Hierdoor verdwijnen 19 bomen. De overige bomen krijgen een fikse snoeibeurt. Zo blijft het beoogde beeld om de forthorizon zo min mogelijk aan te tasten, nog een flink aantal jaren intact. Nog dit jaar laat Staatsbosbeheer het werk uitvoeren. In deze tijd werkt het makkelijker omdat er geen blad aan de bomen zit en bovendien vindt nagenoeg geen verstoring van de natuur plaats. Door deze ingreep kan de bomenrij nog een aantal jaren blijven staan.

Verder zal de westelijke fortwal (waar de oude bomen reeds eerder zijn geveld) in de loop van 2008 opnieuw geprofileerd worden. Hier komen nieuwe lindebomen.

Uiteindelijk verdwijnen alle populieren om plaats te maken voor een verantwoorde, meer oorspronkelijke beplanting van de fortwallen. Dit alles is opgenomen in een beplantingsplan. Met dit plan streeft Staatsbosbeheer een duurzame beplanting na die recht doet aan het fort en de omgeving, met oog voor het landschap, de cultuurhistorie en het praktisch gebruik van het fort

Hout krijgt nieuwe bestemming

Voor het snoeihout heeft Staatsbosbeheer een ludieke bestemming bedacht. Een aantal van de 60 centimeter dikke stammen op de zuidwal krijgt een nieuw leven als kunstobject. Binnenkort vindt op het fortterrein rond het Groene Hart Centrum een houtkunstmanifestatie plaats. Houtkunstenaars bewerken de stammen tot fortwachters. Het overige snoeihout wordt tijdens de werkzaamheden afgevoerd en verwerkt tot biobrandstof.