Universiteit van Tilburg

21 november 2007

De Koran, de Bijbel en het gevaar

Faculteit Katholieke Theologie viert eerste faculteitsdag

Onlangs klonk de roep om een verbod van de Koran. Deze zou aanzetten tot geweld en haat jegens andersdenkenden. De vraag of het in de Bijbel principieel anders ligt, staat centraal op 30 november tijdens de eerste Faculteitsdag van de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg.

De Koran bevat in de ogen van een aantal politici dermate omstreden teksten, oproepend tot haat en geweld, dat het in hun ogen verboden dient te worden. Los van de vraag hoe dit soort teksten beoordeeld dient te worden, kan vastgesteld worden dat ook de Bijbel meerdere teksten bevat waarin geweld gerechtvaardigd lijkt. Op 30 november houden de theologen Abdelilah Ljamai en Marcel Poorthuis in Utrecht een tweegesprek over dit onderwerp. Centraal staat de vraag of de uitleg van de heilige teksten een handreiking is voor daden van barmhartigheid, of juist een oproep tot geweld. Tijdens deze dialoog wordt niet zozeer óver de ander gesproken, maar mét de ander. Er is gelegenheid voor de aanwezigen om zich in het gesprek te mengen.

De academische bijeenkomst begint om 15.45 uur met een welkomstwoord van prof. dr. A. Denaux, decaan van de Faculteit Katholieke Theologie, in ontmoetingscentrum 'In de Driehoek', Willemsplantsoen 1c te Utrecht. Voorafgaand aan deze bijeenkomst is er om 13.30 uur een Eucharistieviering in de St. Catharinakathedraal in Utrecht. Hierin zal mgr. dr. G.J.N. de Korte, hulpbisschop van de Aartsbisschop van Utrecht, voorgaan.