De verdwenen tropen van Europa in Leiden

21/11/2007 10:16



Museum Naturalis



Naturalis presenteert mooiste UNESCO fossielen in nieuwe tentoonstelling

Leiden, 20 november 2007 - Van 30 november aanstaande tot en met 4 mei 2008 presenteert nationaal natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden de tentoonstelling 'Verdwenen tropen van Europa'. Hierin zijn 125 fossielen van 47 miljoen jaar oud te bewonderen die samen een bijzonder tijdsbeeld schetsen. De fossielen verkeren in sublieme staat, soms zijn zelfs haren of de inhoud van het maag-darmkanaal te herleiden. UNESCO heeft de unieke vindplaats toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. De tentoonstelling is reizend en eigendom van het Hessisches Landesmuseum Darmstadt, waar hij eerder te zien is geweest onder de naam 'Messel on Tour'. Vanaf 30 november zijn de bijzondere fossielen voor het eerst in Nederland te zien.

Op de vindplaats van de fossielen, een groeve in het plaatsje Messel, heerste 47 miljoen jaar geleden een tropisch klimaat. De tentoonstelling schetst een bijzonder tijdsbeeld en laat ons kennis maken met dieren en planten die nu niet meer voorkomen. Zoals het oerpaardje, de reuzenmier en de langvinger, die op de huidige lemur lijkt, en ook vissen, krokodillen, vleermuizen, miereneters, tapirs, otters, vogels, schildpadden, kikkers en insecten.

Bijzondere bewaarplaats
Destijds was de 'Messelgroeve' een vulkaan. Een uitbarsting resulteerde in een krater van 300 meter diepte en met een diameter van een kilometer. Later ontstond een kratermeer. Dat bleek een vruchtbare leefplek bleek voor veel dieren en planten. Doordat het meer klein maar diep was, bracht de wind alleen de bovenste twintig meter water in beweging. Daaronder stond het water stil en werd zuurstof niet ververst. Dit zorgde ervoor dat dode dieren die naar de bodem zakten niet vergingen, maar onder een laag modder terechtkwamen waarin algen- en plantenresten zaten. Die laag vormde zich later om tot oliehoudende kleisteen, waarin de dieren tot in het kleinste detail bewaard zijn gebleven. Sinds 1875 is de Messelgroeve gebruikt voor het afgraven van bruinkool. Vanaf het begin werden geregeld fossielen gevonden, maar het duurde nog tot 1971 voordat de mijnbouw werd stopgezet. In 1995 heeft UNESCO de groeve toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Alle fossielen uit de Messelgroeve worden naar het Hessisches Landesmuseum Darmstadt gebracht. Naturalis is het eerste museum dat hun topstukken in bruikleen krijgt.

Bijzondere tentoonstelling
Ook voor kinderen is 'Verdwenen tropen van Europa' boeiend. Zij ontdekken de tentoonstelling met een mijnwerkershelm op het hoofd en een opdrachtkaart in de hand. Alsof ze een ontdekkingsreis door de oertijd maken. Om een stukje van de wereld van 47 miljoen jaar geleden te bezoeken hoeft geen tijdreis gemaakt te worden. Van 30 november tot en met 4 mei kunt u dit 'gewoon' bij museum Naturalis in Leiden doen in de tentoonstelling 'Verdwenen tropen van Europa'.





http://www.naturalis.nl