Ingezonden persbericht


Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde

KANTL-Colloquium

"Het Gruuthuse-handschrift in woord en klank"

Nu het Gruuthuse-handschrift door de aankoop door de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag makkelijker bereikbaar is geworden voor wetenschappelijk onderzoek, organiseert de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde op vrijdag 30 november 2007 een symposium dat tot doel heeft alle belangstellenden te informeren over de stand van het onderzoek, dat in het afgelopen decennium grote vooruitgang heeft gemaakt.

Aan het woord komen: Noël Geirnaert (Stadsarchief Brugge) over de betekenis van het Gruuthuse-handschrift in het Brugge van omstreeks 1400, Herman Brinkman en Ike de Loos over de nieuwe editie die aan het Huygens Instituut (Den Haag) wordt voorbereid, Johan Oosterman (Radboud Universiteit Nijmegen) over de gebeden, Joris Reynaert (Universiteit Gent) over artes-aspecten in enkele Gruuthuse-teksten en Karl Kuegle (Universiteit Utrecht) over de muziek. Tevens zal Ad Leerintveld van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag toelichting verstrekken over het nieuwe onderzoek dat met behulp van nieuwe scan- technieken (met name Hyper Spectral Imaging) mogelijk wordt.

's Avonds is er een concert met liederen uit het Gruuthuse-handschrift. Het ensemble Fala musica brengt een gloednieuwe interpretatie die voortvloeit uit het onderzoek dat door de musicologe Ike de Loos in het kader van het nieuwe editieproject wordt uitgevoerd.

Het programma is samengesteld door Frank Willaert. De deelname aan het colloquium is gratis. Aangezien er echter een beperkt aantal plaatsen is, vragen wij de deelnemers om vooraf in te schrijven.

Binnenkort is het definitieve programma beschikbaar. Wie op de hoogte gehouden wil worden, of wie zich wil aanmelden, kan zijn/haar naam opgeven bij het secretariaat van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, KANTL, Koningstraat 18, 9000 Gent. E-mailadres: info@kantl.be.

Koningstraat 18 - 9000 Gent
T 09 2659340 - F 09 2659349 - E info@kantl.be
www.kantl.be


---- --