NEN


Werk stratenmakers vaak ongezond

donderdag 29 november 2007, 10:23

Stratenmakers werken te vaak op een onnodig ongezonde of gevaarlijke manier. Bij controles van de Arbeidsinspectie bleek in de helft van de gevallen iets mis te zijn. Stratenmakers tillen te zwaar, ademen kankerverwekkende kwartsstof in of lopen risico aangereden te worden door langskomend verkeer.

De Arbeidsinspectie heeft aan alle bestratingsbedrijven en opdrachtgevers (vaak gemeenten) een brochure gestuurd, waarin staat wat de belangrijkste risico's zijn voor het werk van stratenmakers en in welke richting oplossingen kunnen worden gezocht. Op basis daarvan maakt de branche nu een arbocatalogus. Die beschrijft onder meer de middelen om de risico's voor de stratenmakers weg te nemen of tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen. De Arbeidsinspectie wil vooral stimuleren dat de technieken om machinaal te bestraten, die volop in ontwikkeling zijn, in de praktijk worden toegepast. Vanaf mei 2008 volgen nieuwe inspecties.

'Bestrating duurder'
Stratenmakers zijn op grond van de Arbowet verplicht om oppervlakten van meer dan 1500 m2 machinaal te bestraten. Dat betekent in de praktijk dat het voor zelfstandige stratenmakers wordt om grotere klussen aan te nemen. "Het is natuurlijk fantastisch, al die regels in de Arbowet"', zegt zelfstandig stratenmaker Rob de Beer uit Koog aan de Zaan. "Maar de aanschaf van zo'n bestratingmachine is erg kostbaar. Om die kosten terug te verdienen, zullen de prijzen van het bestraten gewoon omhoog moeten, anders is het financieel niet haalbaar."

Bron: Min. SZW, brochure 'Arbeidsrisico's in de bestratingsbranche' en het verslag van het inspectieproject 'De fysieke belasting bij stratenmakers'.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 2738:1991 nl (Norm) NPR 2739:1995 nl (Norm) NPR 2740:2002 nl (Norm)