Gemeente Stein


Bomen en struiken versnellen verval kasteelruine 26-11-2007

Het werk begint op donderdag 29 november en wordt uitgevoerd door medewerkers van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg, IKL. Bomen die op de muren dreigen te vallen worden omgezaagd. Verder verwijdert men klimop dat met zijn woekerende wortels grote vernielingen aanricht aan de muren. Volgend jaar worden de bomen en struiken op het talud van de steile kasteelheuvel gedund.

De ruïne van het kasteel Stein is een zogenaamde waterburcht, opgetrokken op een kasteelheuvel. Een zogenaamde motte. Het bestaat uit twee delen, een voorburcht met dienstgebouwen, gescheiden van de hoofdburcht of Donjon waarin de Heer met zijn familie woonde. Waarschijnlijk stond op de kasteelheuvel rond 1220 al een versterking. Rond 1300 werd een waterburcht aangelegd, waarvan nu nog een ruïne resteert. De ruïne met het terrein is van hoge archeologische waarde. Voor de oorlog, rond 1936 vonden al werkzaamheden plaats om de muurrestanten te behoeden voor verder verval.

Er is momenteel weer sprake van bedreigingen. De klimop op de muren wordt om die reden verwijderd. Verder richt IKL zich op het talud van de motte. De bomen die op het vrij steile talud groeien, kunnen bij forse wind flinke schade veroorzaken aan het monument. Bij windworp kunnen de bomen op het talud met wortel en al omwaaien, waardoor gaten in het talud kunnen ontstaan. Om de erosie en het risico van verdere schade aan dit belangrijke erfgoed te beperken, adviseerde IKL de gemeente Stein om over te gaan naar zogenaamd
dunningsonderhoud/hakhoutbeheer. Daarbij worden de struiken en bomen bij de grond afgezaagd, waarna ze weer uitgroeien. De windgevoeligheid neemt hierdoor af. Bijkomend voordeel is dat de broedgelegenheid voor vogels toeneemt.

Het werk vindt plaats op basis van een beheeradvies dat IKL opstelde voor de gemeente Stein, de eigenaar van de ruïne. Hierin staan de bedreiging, beheermaatregelen en educatieve mogelijkheden beschreven. Daarnaast voerde IKL overleg met de Archeologiestichting, IVN Stein en de Vereniging van Eigenaren en Bewonersvereniging Labassecourt van het nabij gelegen appartementencomplex.

IKL is al tien jaar actief op archeologisch gebied in Stein. Zo werkt de provinciale organisatie voor landschapsbeheer regelmatig aan de historische wallen van Stein, de oude landweren aan de Koestraat en Koeveldweg.

Het werk van de stichting IKL wordt mede mogelijk gemaakt met steun van de Postcode Loterij Nederland.