NEN


Nieuwe Machinerichtlijn: meer ontwerpvrijheid

woensdag 28 november 2007, 10:07

De mogelijkheden om machines en industriële productielijnen flexibeler en sneller te maken, met behoud van het wettelijk voorgeschreven niveau van veiligheid, worden ruimer.

Dat komt door nieuwe technische mogelijkheden en verandering van de wet- en regelgeving die hierop van toepassing is. De nieuwe Europese Machinerichtlijn met tal van bijbehorende normen wordt over ruim twee jaar van kracht. Eén ding staat vast. De nieuwe regels zijn weliswaar ingewikkeld, ze bieden ook meer ontwerpvrijheid.

De nieuwe Machinerichtlijn wordt om precies te zijn op 29 december 2009 van kracht. Dan is er geen overgangstermijn meer. Daarom mogen de bijbehorende nieuwe en veranderde normen nu al worden toegepast. Omdat de nieuwe richtlijn en normen straks diep ingrijpen in de manier van werken waaraan machinebouwers en hun industriële installateurs gewend zijn, organiseerden NEN en ROVC Technische Opleidingen in Ede, met medewerking van onder meer FME-CWM, Feda, Uneto-VNI en een aantal leveranciers van elektrotechnische machinecomponenten, een bijeenkomst die diep op de materie in ging.
Tijdens de bijeenkomst werd door verschillende deskundigen inzicht gegeven in afzonderlijke delen van de naderende wijzigingen in de regelgeving en normalisatie met betrekking tot machineveiligheid.

De veranderingen
De honderden machine-ontwerpers en - bouwers die aan de bijeenkomst deelnamen, konden samen met de sprekers maar tot één conclusie komen. Het gaat om veel veranderingen, die ingrijpen in de huidige ontwerp- en installatieprocessen en die ingewikkeld zijn. En dan hebben we het nog niet eens over de techniek zelf.

Met de komst van de nieuwe en vernieuwde normen en Machinerichtlijn komt er een eind aan de huidige veiligheidscategorieën met bijbehorende beveiligingseisen uit de NEN-EN 954. Deze is vervangen door de NEN-EN-ISO 13849. Daarbij komen de aangepaste versie van de NEN-EN-IEC 60204 voor de elektrische en programmeerbare elektronische uitrusting van productiesystemen en de nieuwe NEN-EN-IEC 62061 over de veiligheidsfuncties daarin. Het zijn nu dus wereldwijde ISO- en IEC-standaarden geworden voor respectievelijk de werktuigbouwkundige en elektrotechnische aspecten, die door Europa (EN) en Nederland als lidstaat (NEN) zijn overgenomen.

Moedernorm
De wereldwijde moedernorm voor industriële veiligheidssystemen is de IEC 61508. Omdat die 700 pagina's dik is, is er een onderverdeling gemaakt naar specifieke normen voor de procesindustrie, de medische sector, en (samenstellingen van) machines. Voor de laatste categorie is dat de genoemde NEN-EN-IEC 62061 geworden. Machinebouwers krijgen hierdoor te maken met begrippen als Performance Level en Safety Integrity Level (PL en SIL). Dat zijn nieuwe standaarden voor de veiligheidscircuits in industriële installaties. Om daarin tijdig thuis te raken en de interne bedrijfsorganisatie op aan te passen is nu reeds opleiding en training nodig. NEN en ROVC hebben een aantal nieuwe cursussen op het programma staan. Verder zijn verschillende hulpmiddelen ontwikkeld als de Wegwijzer Machinerichtlijn van NEN op cd-rom, gecombineerd met een losbladig boekwerk.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Wegwijzer Machinerichtlijn 2007
wet- en regelgeving (Publicatie) NEN MachinebouwMail (Publicatie)