NEN


Evaluatie oppervlaktebesmetting

woensdag 28 november 2007, 08:49

Op verzoek vanuit de markt is onderzocht of NVN 5649, de nationale voornorm voor de bepaling van oppervlaktebesmetting, kan worden vervangen door NEN-ISO 7503 'Evaluation of surface contamination'.

NVN 5649 beschrijft een methode voor de bepaling van de oppervlaktebesmetting met draagbare apparatuur, waarbij een momentane uitlezing wordt verkregen. De voornorm is van toepassing op de bepaling van de oppervlaktebesmetting met alfa-stralers en/of bèta-stralers met een maximale energie groter dan 0,15 MeV.

Deze bepaling vindt plaats met een besmettingsmeter of besmettingsmonitor, waarmee de mate van oppervlaktebesmetting van bijvoorbeeld voertuigen, goederen, gebouwen en straten kan worden vastgesteld. De beschreven metingen zullen in het algemeen worden uitgevoerd in het kader van een opgetreden ongeval met radioactieve stoffen wanneer een redelijk vermoeden bestaat dat oppervlakken zijn besmet. Voorbeelden van een hier bedoeld ongeval zijn een brand in een radionuclidenlaboratorium, een ongeval bij vervoer van radioactief materiaal of een ongeval met een kernreactor. Het doel van deze metingen is daarbij tweeledig:

* het opsporen van de radioactieve besmetting;
* bepalen van de effectiviteit van de schoonmaakprocedure.

De compactheid van de apparatuur garandeert dat de metingen op vrijwel iedere plaats kunnen worden uitgevoerd. Daarnaast maken de relatief geringe aanschafkosten en de eenvoud van de uit te voeren handelingen, een brede inzet zeer wel mogelijk. De voornorm is in 1993 verschenen in het kader van het project 'Normstar', dat als doelstelling had het normaliseren van stralingsmeetmethoden ten behoeve van de informatieverschaffing inzake kernongevallen.

Bij de evaluatie van de voornormen door de NEN-commissie 'Radioactiviteitsmetingen' is als nadeel van genoemde meetmethode naar voren gebracht dat deze niet van toepassing is op de bepaling van een oppervlaktebesmetting met veegproeven. Veegproeven worden veelvuldig uitgevoerd, ondermeer ter controle van de besmettingsgraad van hulpmiddelen, installatiedelen, vloeroppervlakken en de buitenzijde van verpakkingen van radioactieve stoffen.

Daarom is onderzocht of NVN 5649 kan worden vervangen door ISO 7503 'Evaluation of surface contamination'. Toetsing van ISO 7503 (drie delen) met bijlage 4 uit de ministeriële regeling NABIS (Natuurlijke bronnen van ioniserende straling) heeft geen conflicten aangetoond. Naast een beschrijving van de bepaling van de oppervlaktebesmetting met een besmettingsmonitor, worden methoden gegeven voor het nemen en analyseren van veegmonsters. De NEN-commissie heeft hierop besloten bij de internationale meetmethoden aan te sluiten en de drie ISO-normen te accepteren als Nederlandse norm (NEN-ISO); dit heeft tot consequentie dat NVN 5649 wordt ingetrokken.

Meer informatie is verkrijgbaar bij NEN-Mileu, telefoon (015) 2 690 303, e-mail: milieu@nen.nl.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-ISO 7503-1:2007 en (Norm) NEN-ISO 7503-2:2007 en (Norm) NEN-ISO 7503-3:2007 en (Norm) NEN MilieuMail (Publicatie)