Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit

Faculteit Diergeneeskunde

26 november 2007

Oregano-olie maakt voedsel veiliger

Kipfilet zonder salmonella

Oregano-olie is een zeer effectieve bacterieremmer. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Sara Burt. Door oregano-olie aan levensmiddelen zoals kipfilet toe te voegen, worden de ziekteverwekkende bacteriën salmonella en E. coli O157:H7 gedood. Burt promoveert op 29 november aan de Universiteit Utrecht.

In oregano-olie zit een bestanddeel dat een antibacteriële werking heeft. Dit bestanddeel, carvacrol, is in staat om ziekteverwekkende bacteriën zoals E. coli O157:H7 en salmonella te doden. Deze bacteriën komen voor in voedingsmiddelen en kunnen ernstige voedselinfecties veroorzaken. Carvacrol zou kunnen dienen als natuurlijk antibacterieel middel voor (biologische) voedingsmiddelen.

Bacteriën 'in de stress'

Bij de bacteriën die niet doodgaan, zorgt Carvacrol ervoor dat zij stress-eiwitten aanmaken. Ook kunnen de bacteriën geen flagella (zweephaartjes) ontwikkelen. Zij gebruiken flagella om zich voort te bewegen. Door de afwezigheid van flagella kunnen de ziekteverwekkende bacteriën zich moeilijker in de darm van mensen en dieren nestelen.

Geen vermenging

Een van de voordelen van het gebruik van carvacrol om bacteriën in voedsel te remmen is dat het in de vorm van een damp toegepast kan worden. Het hoeft dan niet vermengd te worden met het uiteindelijke voedselproduct, zoals met veel andere conserveringsmiddelen wel gebeurt.

Toepasbaar in praktijk

Uit het onderzoek van Burt blijkt dat carvacroldamp het aantal salmonella's op kipfilet drastisch vermindert bij een temperatuur van 4 °C. Dit maakt de techniek toepasbaar in de praktijk, aangezien vlees bij lage temperatuur wordt opgeslagen, vervoerd en verkocht. In de toekomst zal de consument het gebruik van etherische oliën (zoals oregano-olie) of componenten daarvan als toevoeging aan voedingsmiddelen waarschijnlijk steeds vaker tegenkomen. Deze natuurlijke middelen kunnen ook op biologische producten of in veevoeders worden toegepast.

Infection and Immunity

De Universiteit Utrecht heeft haar toponderzoek gebundeld in vijftien focusgebieden. Met deze focusgebieden wil de Universiteit Utrecht hoogwaardig onderzoek stimuleren en bijdragen aan het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken. Het hierboven beschreven onderzoek valt binnen het focusgebied 'Infection and Immunity'. Hierin wordt onderzoek gedaan naar infectieziekten (bijvoorbeeld hiv en vogelgriep), chronische ontstekingsziekten (bijvoorbeeld reuma) en gezondheidsaspecten van onder meer milieuvervuiling. Meer informatie is te vinden op www.uu.nl/focusgebieden.

Promotie

Sara Burt (Diergeneeskunde) promoveert op 29 november 2007 om 16.15 uur in het Academiegebouw, Domplein 29 te Utrecht. Proefschrift: 'Antibacterial activity of essential oils: potential applications in food'.

Meer informatie

Peter van der Wilt, persvoorlichter Universiteit Utrecht, (030) 253 3705, p.m.vanderwilt@uu.nl.