UMC Utrecht


Verfspuiters hebben last van isocyanaten

Blootstelling aan isocyanaten, een ingrediënt van lakken, isolatiemateriaal, en kunststoffen, is een van de meest voorkomende oorzaken van beroepsastma. Verfspuiters zijn een grote groep werknemers met mogelijke blootstelling, voor deze beroepsgroep bestaan echter alleen blootstellingsnormen voor isocyanaat-monomeren, terwijl die vooral vroeger gebruikt werden. Tegenwoordig worden verfspuiters vooral blootgesteld aan isocyanaat-oligomeren, verschillende aan elkaar gekoppelde monomeren, zo ontdekte Anjoeka Pronk in haar promotieonderzoek.

Zij zag dat de blootstelling het hoogst was tijdens het spuiten. Hoog blootgestelde werknemers hadden vaker luchtwegklachten dan laagblootgestelde werknemers. Daarnaast heeft Pronk bij 229 werknemers longfunctiemetingen gedaan. Overgevoelige luchtwegen, zoals vaak voorkomt bij astma, kwamen vaker voor bij werknemers met een hogere blootstelling. De werknemers met hogere blootstelling bleken ook vaker last te hebben van een slechtere longfunctie, mogelijk veroorzaakt door andere luchtwegaandoeningen.

De resultaten geven aan dat isocyanaatoligomeren effecten op de luchtwegen kunnen veroorzaken bij niveaus die gewoonlijk gevonden worden in deze industrie. Dit benadrukt het belang van goede regulatie en beheersing van isocyanaat oligomeerblootstelling.

Anjoeka Pronk promoveert op 29 november aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit Utrecht.
donderdag 29 november 2007