Ingezonden persbericht


(pic)

Persbericht 13 september 2007

CO-OPs: interterritoriale verkenningen in kunst en wetenschap presentatie van de eindresultaten van het landelijke onderzoeksproject CO-OPs

30 november 2007 t/m 20 januari 2008
Opening: donderdag 29 november 17.00 uur.

CO-OPs, het grote kunst-wetenschapsonderzoek dat in september 2006 van start ging. Inzet van CO-OPs is de vraag of (en zo ja, hoe) de wetenschappelijke praktijk kan profiteren van kennis die bij uitstek thuishoort binnen het artistieke domein. In zeven duo-projecten hebben een kunstenaar en een wetenschapper in 2006 en 2007 gezamenlijk een bepaald thema onderzocht. Hierbij werden publieke momenten georganiseerd in tentoonstellingen, expert meetings en manifestaties; het publiek vormde de derde -onmisbare- schakel in CO-OPs. Eerder was het project The Return of the Shreds van Ni Haifeng en Kitty Zijlmans al bij De Lakenhal in Scheltema te zien, nu worden er de eindresultaten van alle zeven CO-OPs-koppels getoond.

Het project CO-OPs zoekt antwoorden op vragen als: Kunnen kunst en wetenschap samenwerken? Welke nieuwe vormen van theorie kunnen ontstaan uit de samenwerking tussen kunstenaars en wetenschappers? Zijn er hybride vormen van onderzoek mogelijk?

De CO-OPs-teams:

Something's brewing BIER: media & cultuurwetenschapper Judith Thissen en de Amerikaanse multi-media kunstenaar Edith Abeyta onderzochten de commercialisering van de culturele sector door een eigen kunstbier te lanceren. In De Lakenhal in Scheltema zetten zij tijdelijk hun Mobile Research Center for Beer Culture op en presenteren zij de geschiedenis en eerste resultaten van hun onderzoek. De koelkast van het MRC zal gevuld zijn met een lokaal gebrouwen IPA (India Pale Ale).

Back to the roots: historicus en conservator Alex van Stipriaan doet met o.a. beeldend kunstenaar Marcel Pinas en cabaretière Jetty Mathurin verslag van een genetische, mentale en artistieke speurtocht naar Afrikaanse identiteit in de diaspora.

The observatory observed: wetenschapshistoricus Geert Somsen en beeldend kunstenaar Jeroen Werner onderzoeken de culturele, artistieke en wetenschappelijke aspecten van de geschiedenis van het zien. Zij tonen de true-moon projector die een 3D-presentatie van de maan geeft, ontwikkeld in sterrenwacht Sonnenborgh, prototypes van een membraan/spiegeltelescoop en ruimtelijke projectiemodellen van observatoria.

Laboratory on the move: kunsthistorica Kitty Zijlmans en beeldend kunstenaar Ni Haifeng bestudeerden de problematiek van globalisering en dubbele identiteiten. Zij laten als resultaat van hun samenwerking een video, foto's en een installatie zien waarin zij reflecteren op de verwevenheid tussen kunst, culturele contexten en het wereldwijde economische en handelssysteem.

In principio erat verbum: neuropsycholoog Peter Hagoort en beeldend kunstenaar Krien Clevis werkten samen in een zoektocht naar hoe taal en beeld op elkaar inwerken in relatie tot het fenomeen angst en hoe dat in ons brein wordt gereguleerd. Is het mogelijk om via taal- en beeldstimuli - die op elkaar zijn afgestemd, elkaar versterken óf juist 'tegenwerken' - het angstgebied in de hersenen te onderzoeken en te lokaliseren? Dit onderzoek krijgt zijn weerslag in vier nieuwe fotowerken van Krien Clevis.

Medicine as a social science: viroloog Ab Osterhaus en beeldend kunstenaar Mieke van de Voort reflecteren op toekomstscenario's waarin de dreiging van een epidemie acuut is geworden.

NomadicMILK: mobile technology researcher Michiel De Lange en beeldend kunstenaar Esther Polak deden onderzoek naar mobiele technologie (GPS). Ze vergeleken de distributie van verse zuivel door de nomadische Fulani-herders die met hun kuddes rondtrekken met de distributie van geïmporteerde zuivel in gecondenseerde en poedervorm. Een dag lang trokken de Lange en Polak mee met de Fulani-herders; het GPS-systeem legde de coördinaten daarvan vast. Op de tentoonstelling is dit spoor te zien. Het is in zand uitgereden door een speciaal ontwikkelde robot die de GPS-sporen 'uitprint' op de grond. Verder wordt een film getoond van de onderzoeksreis door Nigeria in december 2006.

CO-OPs: interterritoriale verkenningen in kunst en wetenschap maakt onderdeel uit van het door NWO gesubsidieerde onderzoeksprogramma 'Transformaties in Kunst en Cultuur'.