Ingezonden persbericht
PERSBERICHT 27 november 2007
Hakken in het Zand : tentoonstelling 400 jaar archeologisch onderzoek in Egypte
Op 29 november opent in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een overzichtstentoonstelling over 400 jaar Nederlands archeologisch werk in Egypte. Hakken in het Zand schetst de drijfveren, werkwijzen en ontdekkingen van de Nederlanders die de woestijn introkken op zoek naar de cultuurschatten van het oude Egypte. Ook is aandacht voor de opgravingen van het museum zelf, die dit jaar 50 jaar geleden zijn gestart, en het onderzoek in Sakkara (nabij Cairo), waar conservatoren van het museum nog jaarlijks bijzondere vondsten doen.
De tentoonstelling voert de bezoekers via een tijdlijn langs vier eeuwen Nederlands onderzoek. Van de avonturiers, verzamelaars en kooplieden die vanaf de 17de eeuw naar Egypte trokken, de eerste Nederlanders die in de 19de eeuw als tekenaar of fotograaf bij opgravingen werkten, tot aan de meest actuele vondsten door Egyptologen van het museum. Te zien zijn onder andere persoonlijke notities, dagboekfragmenten, tekeningen, aquarellen, foto s, geluids- en filmfragmenten. Onder de meer dan 300 getoonde voorwerpen, die grotendeels door Nederlanders zijn opgegraven, zijn grafbeeldjes, de mummie van een valk, reliëfs, kettingen en schalen en kruiken van aardewerk.
Er is speciale aandacht voor de opgravingen van het museum en het huidige onderzoek van het museum in Sakkara. De opgravingen worden jaarlijks uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Leiden. Het team van conservator Maarten J. Raven en de expedities van zijn voorgangers Adolf Klasens en Hans Schneider, brachten meerdere malen opzienbarende monumenten aan het licht. Zo ontdekten zij de graven van rentmeester Maya (waarvan het museum ook drie fraaie monumentale beelden bezit), van hogepriester Meryneith en van de koninklijke schenker Ptahemwia, uit de tijd van de farao s Achnaton en Toetanchamon (1353-1323 v.Chr.). In de tentoonstelling verbeeldt een tent hun werkplek, met materialen als hakken, scheppen, tekengerei, plattegronden en filmbeelden van de archeologen in actie. In een maquette zijn de fraaie wandschilderingen van de door het museum zelf opgegraven Nubische kerk van Abdallah Nirki met een mini-camera te bewonderen. Ook is de plattegrond van een huis uit het Nubische dorp Shokan nagebouwd, waar een verhaal over het leven in het dorp wordt verteld. De tentoonstelling is te zien van 29 november tot en met 11 mei 2008.
Bezoekers kunnen zelf het oude Egypte ontdekken en zich Egyptoloog wanen met de computerspellen Eternal Egypt en Trail of the Mummy bij de IBM game-tafels in de centrale hal van het museum. Bij de tentoonstelling verschijnt een full colour publicatie over de 50 jaar archeologisch onderzoek van het museum in Egypte. Daarnaast wijdt de vriendenverenging RoMeO een special van zijn vriendenblad aan de 400 jaar van Nederlands onderzoek die daaraan vooraf gingen en zijn er lezingen over actuele Nederlandse opgravingen in Egypte.
De tentoonstelling kwam tot stand met steun van IBM Nederland B.V. en het Prins Bernhard Cultuurfonds.
Naast Hakken in het zand zijn in het museum momenteel de tentoonstellingen Asterix en de Romeinen (tot en met 6 januari 2008) en Schitterend Sieraad (tot en met 23 maart 2008) te zien.
Ingezonden persbericht