Gemeente Sittard-Geleen
PERSBERICHT
Gemeenten, politie, justitie en zorgpartners werken samen onder één dak
Officiële opening Veiligheidshuis Westelijke Mijnstreek
Sittard-Geleen, 29 november 2007 - Het Veiligheidshuis opent op vrijdag 30 november 2007 officieel haar deuren. De burgemeesters van de vier regiogemeenten verrichten de officiële openingshandeling. Het Veiligheidshuis ligt aan de Groenseijkerstraat 23 te Geleen.
Het Veiligheidshuis werkt voor de Regio Westelijke Mijnstreek en staat voor een breed veiligheidssamenwerkingsverband van regiogemeenten, politie en justitiepartners en ook tal van zorgpartners, die daarbij letterlijk onder één dak samenwerken. Om deze samenwerking te bezegelen is tijdens de opening ook het convenant persoonsgerichte aanpak door alle betrokken partners ondertekend. Hierin zijn de afspraken vastgelegd over de samenwerkingsketen gericht op het begeleiden van veelplegers vanuit het veiligheidshuis.
Er is 3,5 miljoen euro beschikbaar om het Veiligheidshuis te financieren. Dit bedrag komt vanuit de vier gemeenten, de regio Westelijke Mijnstreek, de Provincie, het Rijk en de betrokken zorginstellingen. Uit dit budget worden de veiligheidsprojecten en de bemensing van het Veiligheidshuis betaald. De gezamenlijk aanpak in en vanuit het 'veiligheidshuis' kost geld, maar zal uiteindelijk besparingen opleveren, omdat daders uit het criminele circuit en dus óók uit het justitiële en zorgcircuit worden gehaald.
Criminaliteit en overlast hebben grote invloed op het veiligheidsgevoel van mensen. Hoewel het met de onveiligheid in de Regio Westelijke Mijnstreek meevalt, maakt een kleine groep mensen het onveiligheidsgevoel groter door veel overlast te veroorzaken en criminele feiten te plegen. Dit zijn de zogenoemde veelplegers of draaideurcriminelen. Daders waarmee politie en justitie keer op keer te maken krijgen. Tot voor kort stonden ze na een auto-inbraak of winkeldiefstal alweer snel op straat. Maar daar is verandering in gekomen. Een nieuwe maatregel zorgt ervoor dat veelplegers tegenwoordig voor langere tijd achter de tralies verdwijnen. Toch is de kans groot dat, als ze weer vrijkomen, ze opnieuw in het criminele circuit belanden. Niet in de laatste plaats omdat ze weinig andere mogelijkheden zien. Want vaak hebben veelplegers geen inkomen of dak boven hun hoofd. Om te voorkomen dat veelplegers in dat cirkeltje van inbraken en diefstallen blijven ronddraaien, worden zij begeleid vanuit het Veiligheidshuis.
Als iemand geen brood, bed of bad heeft, is het logisch dat hij weer in de fout gaat. Hier liggen taken voor de zorginstellingen, zoals de sociale dienst, woningcorporaties, psychiatrische- of verslavingszorg. Door huisvesting, een inkomen of begeleiding te bieden kan de criminele cirkel doorbroken worden. Die begeleiding kan allerlei vormen aannemen, van schuldhulpverlening tot hulp bij het verkrijgen van sociale vaardigheden of het omgaan met agressie. De veelpleger is overigens verplicht hieraan mee te werken. Stok achter de deur vormt justitie. Werkt de veelpleger niet mee of vervalt hij in herhaling, dan grijpen politie en justitie in.
Behalve veelplegers worden ook daders van huiselijk geweld en de harde kern van jongeren die veel overlast veroorzaken vanuit het Veiligheidshuis begeleid. Want ook bij die groepen zie je een terugkerend patroon van criminaliteit of geweld dat moet worden doorbroken. De meest urgente gevallen worden het eerste behandeld. Eén van de criteria daarvoor is wie de meeste overlast veroorzaakt. Want daar ondervinden de inwoners van de Westelijke Mijnstreek de meeste hinder van.
---