Gemeente Heemskerk


donderdag, 29 november 2007

Buurtcontractavond Boven de Baandert

Op dinsdag 27 november jl. was in De Cirkel een bijzondere buurtcontractavond. Boven de Baandert kreeg als eerste buurt een buurtcontract met een 'sociale pijler' gepresenteerd. Het sociale aspect van dit buurtcontract komt naar voor in verschillende projecten die bedoeld zijn om onderlinge contacten in de buurt te stimuleren en mensen met elkaar in contact te brengen. Het is de bedoeling om alle dertien projecten van dit buurtcontract voor juni 2010 uit te voeren.

Wethouder van 't Veer spreekt de aanwezigen toe tijdens de buurtcontractavond

Wethouder van 't Veer spreekt de aanwezigen toe tijdens de buurtcontractavond

Op de buurtcontactavond van afgelopen dinsdag waren zo'n 75 bewoners van Boven de Baandert afgekomen. Onder de aanwezigen waren ook het college van B&W, een groot aantal raadsleden en de andere contractpartners. Op vakkundige wijze leidde wethouder Van 't Veer de avond waarop de inhoud van het nieuwe buurtcontract werd gepresenteerd. Verder waren er tijdens de avond presentaties van het projectteam Boven de Baandert (o.a. het 'Beste Buurtidee') en van de overige partners bij buurtgericht werken.

Sociale pijler
Sinds januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van kracht. In deze wet ligt de nadruk op meedoen in de samenleving. Via buurtgericht werken betrekt de gemeente burgers bij het verbeteren van hun leefomgeving. Ter verbreding is ervoor gekozen om een 'sociale pijler' in het buurtcontract terug te laten komen. Het afgelopen jaar is veel tijd en energie geïnvesteerd in het integreren van het sociale aspect in het buurtcontract. Hierbij zijn niet alleen gemeentelijke afdelingen betrokken, maar ook organisaties als Vluchtelingenwerk en het Burgerplatform. Het resultaat is te zien in de 'nieuwe' projecten in het buurtcontract: het verbeteren van sociale activiteiten in de buurt (het stimuleren van onderlinge contacten), een aansprekende buurt (bewoners in contact brengen om conflicten op te lossen en te voorkomen), meedoen in de buurt (verbeteren van de zelfredzaamheid en verminderen van gevoelens van eenzaamheid) en onderzoek naar een laagdrempelige ontmoetingsruimte.

Het contract
In het contract zijn dertien projecten omschreven die voor juni 2010 moeten worden uitgevoerd. De gemeente Heemskerk, WOONopMAAT, Welschap en ReinUnie zijn de trekkers van deze projecten, waarbij voor het eerst ook de Milieudienst betrokken wordt. Via ondermeer het projectteam zijn ook de buurtbewoners betrokken bij de uitvoering. Tot juni 2010 zullen alle partijen inspanningen worden verricht om dit nieuwe buurtcontract tot een succes te maken.

---