Ingezonden persbericht
Uilenstede wordt campus, VU vestigt onderdelen in Uilenstede.
B en W van Amstelveen hebben op 27 november de visie 'Wonen op Uilenstede' geformuleerd en de bijbehorende concept Nota van Uitgangspunten (NvU) Uilenstede Oost vrijgegeven voor participatie. Centraal staat de ontwikkeling van Uilenstede naar een studentencampus. Vrijwel tegelijkertijd heeft het bestuur van de VU besloten een aantal niet primaire procesonderdelen te verhuizen naar Uilenstede.
De visie en de NvU zijn tot stand gekomen naar aanleiding van een initiatief van DUWO. Uitgangspunt van de Visie en de NvU is dat de campus deel uitmaakt van de stad. Het wordt dus geen besloten campus maar een aantrekkelijke levendige campus die steeds meer deel uitmaakt van het stedelijk weefsel en waarbij andere gebruikers welkom zijn. De aanwezigheid van studenten en aan kennisinstellingen gerelateerde voorzieningen achten b en w van groot belang voor de stedelijke economie.
Het besluit van de VU om onderdelen - werkgelegenheid van ca 450 mensen - tijdelijk van de Boelelaan te verhuizen naar Uilenstede is ingegeven door de aanzienlijke groei van de studenten en de noodzakelijk nieuwbouw op de Zuid As. In de jaren '70 is de Vrije Universiteit voor ca. 12.000 studenten gebouwd. Nu, in 2007, wordt de VU bevolkt door 19.000 studenten en 4.000 medewerkers.
In de zomer van 2008 zal de verhuizing zijn afgerond.
Met de Visie en Nota van Uitgangspunten geeft het college van Amstelveen de kaders aan waarbinnen DUWO (oudste en grootste studentenhuisvester van Nederland), haar ambitieuze herstructureringplan kan uitvoeren. Uilenstede krijgt de ruimte voor sloop en vervangende nieuwbouw van 724 woningen, waaronder de VU Guesthouse. Ook wordt de woonkwaliteit vergroot door een deel van de wooneenheden samen te voegen tot grotere wooneenheden. Het aantal woningen in het gebied blijft in beginsel gelijk. Er kunnen nog 25 woningen extra worden toegevoegd indien het ministerie van VROM hiertegen geen bezwaar maakt. Het plan is om de woonruimte toe te wijzen aan studenten die staan ingeschreven aan een universiteit of hogeschool. Daarnaast heeft DUWO plannen voor de toevoeging van maximaal 4000 m2 onderwijsvoorzieningen, horeca, en overige bedrijvigheid. Tenslotte zal de kwaliteit van de openbare buitenruimte aanzienlijk worden verbeterd.
De nieuwe woningen zijn voornamelijk zelfstandige wooneenheden. Een deel (401) van de huidige kleine studenteneenheden wordt gesloopt (VU-Guesthouse) en 57 zelfstandige woningen in het Combinatiegebouw verdwijnen.
Zowel de Visie Wonen op Uilenstede als de NvU Uilenstede worden zes weken ter visie gelegd. In deze periode, op 13 december, organiseert de gemeente ook een inloopavond over Visie en NvU. De reacties worden verwerkt in een Nota van Beantwoording die samen met de Visie en NvU wordt aangeboden aan de gemeenteraad voor besluitvorming.
Bijlage: 1: DUWO
Bijlage: 2: VU bouwt aan de toekomst
Bijlage 1
Stichting DUWO is de oudste en grootste studentenhuisvester van Nederland met een halve eeuw ervaring in het bouwen en beheren van studentenwoningen. DUWO verhuurt 16.000 kamers en woningen in studentensteden in de Randstad, onder meer in Amsterdam en omgeving, Delft, Den Haag en Leiden.
DUWO heeft een eigen aanpak in het beheren van woningen. Veel geld en energie wordt gestoken in de leefbaarheid in en rondom woningen, veel aandacht wordt besteed aan bewonersinspraak (zie Bewonersparticipatie bij de afzonderlijke regio's). Bovendien staat DUWO voor klantgerichte dienstverlening.
DUWO is als woningcorporatie een zelfstandige maatschappelijke onderneming. De taken van een woningcorporatie zijn opgenomen in het Besluit Beheer Sociale Huursector (BBSH). Aan DUWO de taak de maatschappelijk onderkende vraag naar studentenhuisvesting op een bedrijfseconomisch verantwoorde manier te organiseren.
Op de kantoren in Amstelveen, Amsterdam, Delft en Den Haag werken ongeveer 145 medewerkers. DUWO vervult ook een voortrekkersrol op het gebied van huisvesting voor buitenlandse studenten en werkt hard aan innovatie. De spaceboxen in Delft, de zeecontainers en het verbouwde voormalige cruiseschip in Amsterdam zijn daarvan voorbeelden.
Op dit moment staat DUWO voor grote ontwikkelingsopgaven in het hele werkgebied. In samenwerking met de woningcorporaties Rochdale en AWV bouwt DUWO in Amsterdam de komende jaren zo'n 2000 wooneenheden. In Delft worden in samenwerking met de corporaties Bergopwaarts uit Deurne en Laurentius uit Breda zo'n 1400 woningen gebouwd. In Den Haag zijn er, deels in samenwerking met HaagWonen, ruim 1000 studenteneenheden in voorbereiding. In Leiden zijn 550 eenheden in ontwikkeling en tot slot in Haarlem nog eens bijna 180.
Bijlage 2
De VU bouwt aan de toekomst
De Vrije Universiteit Amsterdam is een ambitieuze universiteit, die midden in de maatschappij staat en kwaliteit wil bieden. Dit betekent ook: kwaliteit van het gebied waar de VU deel van uitmaakt nu en in de toekomst.
De VU groeit en heeft de ambitie om onderdeel te zijn van een levendige stadswijk. Daarvoor moet de VU bouwen. Dat betekent bouwen op de huidige locatie en wellicht ook aan de overkant van de De Boelelaan.
De VU blijft groeien
In de jaren 70 is de campus van de Vrije Universiteit voor ca. 12.000 studenten gebouwd. Nu, in 2007, wordt de campus door 19.000 studenten en 4.000 medewerkers bevolkt. En dat worden er elk jaar meer. Ook komen er steeds meer onderzoekers bij.
Een nieuwe campus?
Om goed onderwijs en onderzoek te kunnen bieden is een aantrekkelijke omgeving nodig. De huidige locatie van de VU biedt hiervoor beperkte mogelijkheden. Daarom kijkt de VU, samen met de gemeente Amsterdam en projectbureau Zuidas, naar de mogelijkheden om uit te breiden aan de overkant van de De Boelelaan, tot aan de A10.
Verhuizing naar Uilenstede
Vooruitlopend op dit langere termijn plan, moet op tussentijds de groei van de VU opgevangen worden. De ruimtenood is zo groot geworden, dat besloten is een deel van ondersteunde personeel tijdelijk te huisvesten buiten de Campus.
Uitgangspunt van de VU is dat iedereen die direct bijdraagt aan het primaire proces van onderwijs en onderzoek, zoals docenten, onderzoekers en natuurlijk ook de studenten, op de campus blijven.
Ongeveer 450 medewerkers verhuizen in de eerste helft van 2008 naar twee kantoorpanden bij Uilenstede. Per 1 januari nemen de eerste VU medewerkers hun intrek in het Bavinck
house. In juni volgen de nieuwe 'bewoners' van het Atria, dat eerst nog verbouwd moet worden. De vrijgekomen ruimtes op de Campus worden vervolgens in gebruik genomen om onderwijs- en onderzoeksfuncties in te huisvesten.
-----------------------
---- --