UCP biedt mensenrechtenambassadeur petitie tegen illegale scheidingsmu
29/11/2007 16:27
ICCO
United Civilians for Peace (UCP) heeft een petitie tegen de Israëlische scheidingsmuur aangeboden aan de Nederlandse mensenrechtenambassadeur. Met de petitie roepen meer dan drieduizend burgers en 76 maatschappelijke organisaties de politiek op ervoor te zorgen dat de Israëlische regering de illegale muur afbreekt, die op de bezette Westelijke Jordaanoever wordt gebouwd.
In juli 2004 bepaalde het Internationaal Gerechthof in Den Haag dat de muur illegaal is en daarom moet worden afgebroken. De VN, de EU en Nederland hebben deze uitspraak bekrachtigd.
Toch heeft Israël de uitspraak naast zich neergelegd en de bouw van de Muur onverminderd doorgezet. Dit leidt tot ernstige mensenrechtenschendingen. Palestijnen raken opgesloten in ommuurde enclaves, afgesneden van hun land en waterbronnen. Oost-Jeruzalem wordt door Israël ingelijfd en geïsoleerd van de rest van de Westelijke Jordaanoever. Honderdduizenden Palestijnse burgers kunnen ziekenhuizen, werk en scholen niet langer bereiken.
UCP heeft de mensenrechtenambassadeur, de heer Hamburger, verzocht om op korte termijn Israël en de bezette Palestijnse gebieden te bezoeken en met eigen ogen de mensenrechtenschendingen te aanschouwen, die de muur veroorzaakt. In de uitvoering van de nieuwe mensenrechtenstrategie voor het buitenlandse beleid speelt de mensenrechtenambassadeur een essentiële rol. "Daarom is een dergelijke reis nu relevanter dan ooit", aldus Rene Grotenhuis, vice-voorzitter van UCP en directeur van Cordaid.
In de nieuwe mensenrechtenstrategie schrijft minister Verhagen: "Juist nu moeten we er extra goed op toezien dat het niet bij mooie voornemens blijft, maar dat woorden daadwerkelijk worden omgezet in daden." Grotenhuis: "Dit betekent dat ook de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof moet worden vertaald in concrete maatregelen - maatregelen die de mensenrechtenschendingen beëindigen die de muur veroorzaakt. Bovendien zijn deze maatregelen nodig om vrede te kunnen bereiken. Ook de nieuwe mensenrechtenstrategie erkent: duurzame vrede is niet mogelijk zonder gerechtigheid. Dat zou ook het uitgangspunt moeten zijn van het recente topoverleg in Annapolis en alle toekomstige inspanningen het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen."
Om aandacht te vragen voor de illegaliteit en de humanitaire en politieke gevolgen van de bouw van de muur, heeft UCP tussen juli 2006 en juli 2007 met een 5-meter hoge replica muur diverse Nederlandse steden bezocht. In het kader van deze "stedentour" hebben 3245 burgers de petitie getekend.
Kort voor aanvang van de stedentour is de petitie al ondertekend door 76 maatschappelijke organisaties, waaronder - naast UCP - Amnesty International, Unicef, War Child, Een Ander Joods Geluid, Kerk en Vrede en Stichting Kinderpostzegels.
http://www.unitedcivilians.nl