Gemeente Delft

Vroegtijdige signalering voorkomt huisuitzettingen

De Delftse woningcorporaties, Stichting Kwadraad, Stichting Perspektief, STOED en de gemeente Delft versterken hun bestaande samenwerking voor het voorkomen van huisuitzettingen. Zij richten zich extra op vroegtijdige signalering door het actief benaderen van huurders met een huurachterstand.

De afgelopen jaren is met succes gewerkt aan het bouwen van een keten rondom financiële en psychosociale problemen van mensen met een huurachterstand. De gemeente en de vier woningcorporaties van Delft (Woonbron, Vestia, Vidomes en DUWO), budgetteringsbureau STOED, Stichting Kwadraad en Stichting Perspektief werken hierin nauw samen.

Het beleid heette voorheen BAW: Bijzondere Aandacht Woonproblematiek, maar met aanscherping in de afgelopen 2 jaar gaat dit verder als Laatste Kans Beleid.

Meer preventie
De focus komt de komende jaren nog meer te liggen op het vroegtijdig signaleren van problemen en het preventief benaderen van huurders.

Alle betrokken partijen willen er voor zorgen dat mensen met financiële en/of psychosociale problemen in hun woning kunnen blijven wonen. Ook al zijn er problemen met de betaling van de huur of een huurschuld. Om betalingsachterstanden op te sporen en op te lossen benaderen de woningcorporaties actief huurders met betalingsachterstand om betalingsregelingen te treffen.

Vervolgens wordt STOED betrokken voor het realiseren van budgetbeheer en budgetbegeleiding. De zorgregelaar van het Meldpunt Bezorgd?, een onderdeel van Stichting Kwadraad, onderzoekt de mogelijke achterliggende psychosociale problematiek van het niet-betalen van de huur.

De kosten worden verdeeld tussen de gemeente en de corporaties. Is een huisuitzetting toch niet te voorkomen dan wordt door Stichting Perspektief naar opvangmogelijkheden gezocht.

Op 10 december ondertekenen de Delftse woningcorporaties, Stichting Kwadraad, Stichting Perspektief, STOED en de gemeente Delft een convenant Laatste Kans Beleid.