Ingezonden persbericht


Persbericht
29 november 2007

Oprichting Europese Digitale Bibliotheek een feit

Den Haag ­ op 28 november heeft Viviane Reding, EU-Commissaris voor Informatiemaatschappij en Media, officieel de statuten in ontvangst genomen van de Foundation European Digital Library (EDL). De Europese Digitale Bibliotheek geeft toegang tot digitale informatie uit Europese archieven, musea, audiovisuele collecties en bibliotheken. In de stichting participeren de overkoepelende Europese organisaties voor erfgoed en informatie, en de Koninklijke Bibliotheek. 'Alle Europese burgers moeten toegang hebben tot ons rijke Europese erfgoed. Deze stichting is een belangrijke stap in de verwezenlijking van dit streven' aldus Reding. 'Het laat zien dat de culturele instellingen van Europa graag willen samenwerken om hun collecties voor het publiek toegankelijk te maken'. De Europese Digitale Bibliotheek ontwikkelt nu een prototype voor een site, die volgend jaar operationeel moet worden.

Het bureau van de Europese Digitale Bibliotheek is organisatorisch ondergebracht in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Dr. Wim van Drimmelen, bestuurslid van de stichting en algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek, verklaarde: 'archieven, musea, audiovisuele collecties en bibliotheken zullen er gezamenlijk voor zorgen dat hun bronnen in een virtuele wereld worden samengebracht, waar het origineel zich ook bevindt. Dat is wat de gebruikers verwachten. Maar niet alleen gebruikers zullen er profijt van hebben. Dit project biedt ook een geweldig platform voor kennisoverdracht tussen de vakgebieden. Hierdoor zal ons gezamenlijk vermogen om in te spelen op de behoeften van de gebruikers, en relevant te blijven in een snel veranderende digitale omgeving, toenemen.'

In de overhandigde statuten verplichten de participanten zich om gezamenlijk:
* via een portal het culturele en wetenschappelijke erfgoed van Europa toegankelijk te maken;
* samen te werken bij het opzetten en onderhouden van de gemeenschappelijke portal;
* initiatieven te stimuleren voor het samenbrengen van bestaande digitale content;
* digitalisering van het culturele en wetenschappelijke erfgoed van Europa te ondersteunen.

Tijdens deze officiële overdracht aan de commissaris maakte de stichting bekend dat de 'stad' het eerste thema op de site zal worden. Met een breed thema als de 'stad' kan de experimentele site de Europese stadsbeleving van meerdere kanten belichten. Het zal met behulp van kaarten, foto's, geluid, filmmateriaal, archiefbestanden en kunstwerken de dwarsverbanden tussen Europese steden van tweeduizend jaar in kaart brengen. Onderwerpen die hierbij aan bod kunnen komen zijn onder andere: handel en industrie, migratie, archeologie, paleizen, etc.

­