CDA

Bestuurlijke lus in WABO, en verschil in leges aangekaart

Wilt u met de huidige wetgeving een vergunning aanvragen, dan moet u rekening houden enorm veel verschillende VROM-wetten om de juiste vergunningen te krijgen voor het bouwen van een huis of het bouwen of het oprichten van een bedrijf. De Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (WABO) bundelt deze wetten.

Hierdoor hoeft men om een vergunning te krijgen slechts één aanvraag te doen. Deze aanvraag wordt door één bevoegd gezag in behandeling genomen (gemeente of provincie) en bezwaar of beroep hoeft daarmee ook nog maar eenmalig ingediend te worden.

Ger Koopmans heeft namens het CDA in samenwerking met andere fracties bij de behandeling van de WABO verschillende amendementen ingediend om het voorliggende wetsvoorstel te verbeteren.

Twee amendementen zijn ingediend om de kring van belanghebbenden in te perken. Het eerste amendement zorgt ervoor dat niet zomaar iedereen bezwaar meer kan maken maar slechts de aantoonbare belanghebbende. Hiermee kan dus iemand die tegen iedere bomenkap is maar bijvoorbeeld woonachtig is in Utrecht geen bezwaar maken tegen een bomenkap in Amersfoort.

Het tweede amendement voorziet in de zogeheten âbestuurlijke lusâ. Wanneer een vergunning is verstrekt door een gemeente, maar na bezwaar door de rechtbank wordt geconcludeerd dat er door het bevoegd gezag een fout is gemaakt in het verrichte onderzoek of in de procedure, dan moet, met de huidige wetgeving, elk onderdeel van de ingewikkelde aanvraag over worden gedaan. Dit is vaak helemaal niet nodig en hierdoor ontstaan onnodige, bureaucratische vertragingen. De bestuurlijke lus zorgt ervoor dat de rechter een tussenuitspraak kan doen waarmee de gemeente in staat wordt gesteld om de geconstateerde fouten te herstellen waardoor de rechter op basis van juiste en volledige gegevens een oordeel kan vellen over het ingestelde beroep.

Daarnaast zal er vanaf 2010 door gemeenten een meer eenduidig legesheffing plaatsvinden. De minister was het eens met de het door het CDA ingediende amendement om de mogelijkheid te creëren voor de minister om de huidige grote verschillen in leges tussen gemeenten op te heffen. Gemeenten krijgen tot 2010 de tijd om zelf hierover afspraken te maken en anders zal de minister hiervoor regels opstellen.

---