29 nov 2007
Als
vierjarige bezocht Lola DomÃnguez GarcÃa voor het eerst het dorp
in Galicië waar haar ouders vandaan kwamen. Ze zag in 1975 oude
gerimpelde mensen die het gras met de zeis maaiden en elkaar hielpen
het hooi met gavel, vork en houten karren in de opslagplaatsen te
krijgen. De mest van de koeien werd zorgvuldig bewaard om in het
voorjaar over het land te kunnen verspreiden.
DomÃnguez GarcÃa promoveert deze week aan Wageningen Universiteit bij
prof Jan Douwe van der Ploeg, Rurale Sociologie, op de veranderingen
die zich de afgelopen dertig jaar hebben voorgedaan in de manier
waarop in het dorp van haar grootouders geboerd wordt.
Als economiestudent in Spanje kwam ze er achter dat economische
modellen niet toepasbaar zijn op de werkelijkheid van de landbouw. âDe
boer laat zich niet leiden door de maximalisatie van het netto
inkomenâ, schrijft ze in haar proefschrift The way you do, it matters.
Boeren laten hun beslissingen mede bepalen door de gemeenschap waarin
ze leven. Tegelijkertijd leggen de markt en de politiek regelmatig
beperkingen op, die van invloed zijn op de opbrengsten.
En toch: ondanks het lage inkomen overleven veel boerenbedrijven, ook
in Galicië. DomÃnguez GarcÃa stelt nu vast dat de manier van
overleven is veranderd. In de streek is sprake van toenemende
intensivering en specialisatie. Het aantal bedrijven neemt af en ook
het areaal bruikbare landbouwgrond vermindert. Volgens de
onderzoekster leidt dat tot stijgende kosten en afnemende opbrengsten
en dus een lager inkomen. Wat de onderzoekster opvalt is dat een deel
van de aanwezige natuurlijke hulpbronnen in verval raakt en niet meer
gebruikt wordt.
Die lokale natuurlijke hulpbronnen moeten volgens de onderzoeker weer
in gebruik genomen worden. Boeren nemen niet alleen deel aan het
economische proces, zij kunnen ook werken aan ecologisch en sociaal
duurzaam landgebruik, concludeert ze. Daar moet meer rekening mee
worden gehouden. / Jan Braakman
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u
aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie
bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail:
pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op
http://www.resource-online.nl.Â