Senternovem


29-11-2007 | Combinatie biotechnologie en glastuinbouw scoort hoog in SOM tender

Op 12 november jl. heeft de adviescommisie Subsidieregeling Opkomende Markten vergaderd. Van de 10 ingediende projecten zijn 8 projecten in de ranking opgenomen. De kwaliteit van de projecten was hoog. 5 van de 8 projecten zijn gehonoreerd, waarna het budget was uitgeput. Op de eervolle eerste plaats is het project Sanqicult geëindigd. In het project wordt samengewerkt met de Chinese Shanghai Jiao Tong Universiteit.

In december 2007 zal gestart worden met de teelt van het Chinese kruid "Notoginseng" voor farmaceutische en cosmetische toepassingen. Notoginseng is een Chinees kruid dat vaak wordt toegepast in Chinese kruidenpreparaten (Traditional Chinese Medicine) met een grote marktpotentie en een gedegen wetenschappelijke onderbouwde medicinale werking.

Bij dit project zijn Fytagoras BV, de Universiteit Leiden en Van Elteren Orchideeën C.V. betrokken alsmede de Chinese Shanghai Jiao Tong University. Uitgangspunt in dit project is de productie van hoogwaardige Notoginseng via biotechnologische weg, geïmplementeerd in een bestaande kassituatie op basis van een meerlagen systeem. Hierbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande infrastructuur (klimaatbeheersing, leidingen etc.) aanwezig in de huidige kas. Deze unieke combinatie van biotechnologie en traditionele teelt biedt nieuwe alternatieven voor de Nederlandse glastuinbouwsector en biedt in dit geval tevens een oplossing voor de te verwachte ecologische problemen rondom de huidige Notoginseng-teelt in China.

Uiteraard felicteren we de deelnemende bedrijven met de eerste plaats. We wensen ze veel succes met de opstart en het verloop van het project.