ABVAKABO FNV

Leden stemmen positief over sociaal plan bibliotheken

Ruim 60% van de leden heeft ingestemd met het bereikte onderhandelaarsakkoord voor het landelijk sociaal plan Openbare Bibliotheken.

Uit de stembiljetten blijkt dat de leden blij zijn met de investeringen die worden gedaan in het begeleiden van werknemers van werk naar werk. Dit wordt ondersteund door het feit dat de werknemers ruim de tijd krijgen om ander werk te zoeken voordat de arbeidsovereenkomst wordt ontbonden. De werknemer krijgt zes maanden de gelegenheid om intern een nieuwe baan te verwerven, en vervolgens gedurende de resterende zoektermijn en de opzegtermijn de tijd om te kunnen omzien naar ander werk buiten de huidige instelling. Het verliezen van wachtgeldregeling is daarentegen met gemengde gevoelens ontvangen.
Ook bij de ledenvergadering in het land was de stemming positief.

Landelijke en lokale invulling

In een aantal bibliotheken zijn de reorganisaties inmiddels achter de rug, voor een aantal bibliotheken staan er nog veranderingen op stapel. De sociale consequenties worden met dit sociaal plan opgevangen. Het sociaal plan wordt onderdeel van de cao Openbare Bibliotheken met een looptijd tot 1 juli 2009. Nu het sociaal plan rond is, zal ook de cao binnen afzienbare tijd in boekvorm beschikbaar worden gesteld. Veel vragen zijn er nog over de invulling van de afspraken rondom reorganisaties. In dit sociaal plan is specifiek gemaakt in welke gevallen het sociaal plan van toepassing is, namelijk bij iedere belangrijke wijziging in de organisatie die leidt tot inkrimpen of beëindigen van activiteiten, wijziging van functie(s), herplaatsing van werknemers en/of boventallig verklaring.

ABVAKABO FNV zal deze afspraken en de toepassing van het sociaal plan nauwlettend gaan volgen en evalueren.