Tweede reeks van Schone bronnen een succes
29/11/2007 12:26
Schuttelaar & Partners B.V.
Vandaag nam Hans Alders, procesregisseur van het Convenant Duurzame Gewasbescherming, de eindrapportage van het project 'Schone bronnen, nu en in de toekomst: tweede reeks knelpunten' in ontvangst. Hans Alders gaf hierbij aan dat hij tevreden is met de resultaten, die bijdragen aan het verminderen van normoverschrijdingen in oppervlakte- en grondwater veroorzaakt door gewasbeschermingsmiddelen. Ook verwacht Hans Alders dat de Schone bronnen-aanpak een belangrijke sleutel zal zijn voor het realiseren van de doelstellingen van het Convenant Duurzame Gewasbescherming.
Enthousiasme voor resultaatgerichtheid
De overhandiging vond plaats tijdens de bijeenkomst 'Schone bronnen voor drinkwater' in Gouda, waar professionals uit de agrarische sector en waterwereld discussieerden over de uitkomsten van Schone bronnen en de drinkwateraspecten van de Kaderrichtlijn Water. Op de bijeenkomst spraken zowel Hans Alders als de voorzitter van de stuurgroep, André Bannink (Vewin), hun verwachting uit dat er een vervolg komt van 'Schone bronnen, nu en in de toekomst'. Vanwege de sterke oplossingsgerichtheid, de stofspecifieke benadering en het brede draagvlak bij de betrokken partijen voor Schone bronnen.
Oplossingsrichtingen tweede reeks
In de tweede reeks van Schone bronnen staan de stoffen dimethenamid-p, pirimifos-methyl, MCPA, 2,4-D en dichlobenil centraal. Voor het beperken van emissies van alle stoffen is het van belang om de voorlichting richting agrariërs en loonwerkers nog verder uit te breiden. Voor dimethenamid-p, een herbicide voornamelijk gebruikt in de maïsteelt, geldt dat eggen voor opkomst verder bevorderd moet worden. Het insecticide pirimifos-methyl wordt gebruikt bij de opslag van bloembollen en in de sierteelt. Voor de bollenteelt zou de wetgeving aangepast moeten worden om condenswater uit te mogen rijden op het land. Dichlobenil is een herbicide en toegelaten op bijvoorbeeld permanent onbeteelde terreinen (geen verhardingen). De informatie op het etiket over beperkte toepassing nabij water zou prominenter mogen zijn. De herbiciden, 2,4-D en MCPA, kennen net als dichlobenil ook een groot niet-agrarisch gebruik. Om emissies te traceren zouden de waterschappen en drinkwaterbedrijven hun stedelijke meetnetwerken verder uit moeten breiden. Voorlichting richting niet-agrarische toepassers stimuleert zorgvuldig gebruik nog verder.
Samenwerken in Schone bronnen
De stuurgroepleden, Vewin, LTO Nederland, Nefyto en de Unie van Waterschappen, zijn ieder voor zich verantwoordelijk voor verschillende oplossingsrichtingen. Ook voor het geven van voorlichting aan toepassers van gewasbeschermingsmiddelen via bijeenkomsten op regionaal niveau, de spuitlicentiecursus en het uitwisselen van meetgegevens. Dit draagt bij aan het behalen van zoveel mogelijk resultaat in het verminderen van het aantal normoverschrijdingen.
http://www.schonebronnen.nl