Vlaamse Overheid

VIOE-rapport

Militaire domeinen staan centraal in nieuw VIOE-rapport

Vlaamse overheid

donderdag 29 november 2007

Het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE) publiceert zijn derde VIOE-rapport, dat tegelijk het derde rapport van de Centrale Archeologische Inventaris (CAI) is. Het rapport beschrijft de archeologische waarde van militaire heidedomeinen.

De publicatie is de neerslag van archeologisch en landschapshistorisch onderzoek van twaalf militaire domeinen: Grobbendonk, Malle, Weelde, Kasterlee, Turnhout, Zedelgem, Houthulst, Ursel, Houthalen-Helchteren, Zonhoven, Brasschaat en Leopoldsburg.

De ontstaansgeschiedenis van heidelandschappen komt uitgebreid aan bod. Voorts ligt de nadruk op de herkenning van gave cultuurlandschappelijke en archeologische relicten. De militaire domeinen blijken belangrijke bewaarplaatsen te zijn van archeologisch en landschapshistorisch erfgoed. Ze zijn immers nauwelijks aangetast door de bebouwing en infrastructuur die elders het landschap aanzienlijk hebben getransformeerd. Het rapport duidt ook de waardevolle cultuurhistorische en archeologische zones in de domeinen aan en formuleert adviezen voor het toekomstige beheer van de landschappen, landschapsrelicten en archeologische waarden.

Het project werd uitgevoerd in 2005 door Inge Verdurmen (VIOE) en prof. Dries Tys (VUB, vakgroep Kunstwetenschappen en Archeologie). De afdeling Monumenten en Landschappen (nu Agentschap R-O Vlaanderen) heeft het project gefinancierd, terwijl het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed voor de wetenschappelijke begeleiding heeft gezorgd.

Met dit werk wordt nogmaals de noodzaak benadrukt van een goede afstemming van archeologische en cultuurhistorische erfgoedwaarden op de ruimtelijke planning, een belangrijk aandachtspunt in het beleid van minister Dirk Van Mechelen.

VERDURMEN I. & TYS D. 2007: Centrale Archeologische Inventaris (CAI) III. De archeologische waarde van militaire heidedomeinen, VIOE-rapporten 03, Brussel.

Prijs: 17 euro
Verzendingskosten: 3 euro (België) - 5 euro (Europa)

Het rapport kan besteld worden bij:
Anne Seys: anne.seys@rwo.vlaanderen.be.

Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed Koning Albert II-laan 19 bus 5
1210 Brussel
Tel.:02 553 16 50 - Fax:02 553 16 55

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Mevr. Barbara Daveloose, pr-verantwoordelijke , Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed
Tel: 02 553 16 62
Fax: 02 553 16 55
Email: barbara.daveloose@rwo.vlaanderen.be