Gemeente Groningen


woensdag 28 november 2007:
Extra aandacht voor opvoedingsondersteuning

Opvoedingsondersteuning, kindermishandeling en alcoholgebruik onder jongeren. Dat zijn voor de gemeente Groningen voor 2008 de belangrijkste thema's in het gemeentelijke gezondheidsbeleid. Dat betekent overigens niet dat andere gezondheidsproblemen uit beeld verdwijnen. Zo zet de gemeente alles op alles om de dreigende epidemie van overgewicht het hoofd te bieden, en kunnen ouderen in steeds meer wijken rekenen op ondersteuning. Dat valt af te leiden uit het Jaarplan 2008 van het gemeentelijke gezondheidsprogramma `Gezonder Zorgen'.

De gezondheidskeuzes zijn gemaakt in nauwe samenspraak met deskundigen, een aantal gemeentelijke diensten en vertegenwoordigers van de Groninger bevolking. Alle betrokken partijen maken zich grote zorgen over het fors toegenomen alcoholgebruik onder jongeren. De gemeente werkt inmiddels aan een `Aanvalsplan Alcohol'. Kinderen leiden in toenemende mate onder problematische gezinssituaties waardoor de opvoeding niet loopt zoals het zou moeten. Om die reden realiseert de gemeente Groningen zes Ouder- en Kindcentra in de stad, waar opvoeders hulp op maat krijgen bij het opvoeden van hun kinderen. Omdat de inkomenssituatie een doorslaggevende rol speelt bij de (kans op) gezondheid, bestrijdt de gemeente door middel van het Armoedepact de armoede. Daarnaast wil de gemeente het vele goede werk dat mantelzorgers verrichten meer gaan ondersteunen. Op die manier kunnen oudere en zieke stadjers langer thuis blijven wonen. Ook onderneemt de gemeente actie om de luchtkwaliteit in woningen en scholen te verbeteren.

In het Jaarprogramma 2008 van `Gezonder Zorgen' presenteert het college van B&W de gezondheidsplannen voor het komende jaar. Groningen wil behalve een duurzame en sociale stad ook een gezonde stad zijn. Evenals in voorgaande jaren willen burgemeester en wethouders ook in 2008 door middel van een aantal wijkgesprekken met de stadjers in gesprek over de gezondheidsvraagstukken die de wijkbewoners in hun dagelijkse leven tegenkomen.