ChristenUnie


Overheid moet gezin soms 'aanvullen'

Overheid moet gezin soms 'aanvullen'

donderdag 29 november 2007 10:07 Zit André Rouvoet op het goede spoor, of zet hij de deur open voor overheidsingrijpen in het gezin? ,,Met Rouvoet vertrouw ik het wel. Maar wat als de overheid instrument wordt van een antichristelijke ideologie?'' Publicist Bart Jan Spruyt en Tweede-Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) gingen dinsdagavond in Ede een stevig debat met elkaar aan over het 'Ministerie van Bemoeizucht', een aanduiding voor het departement van Gezinsminister André Rouvoet.

Het debat was een initiatief van AdRem, het periodiek van de studenten journalistiek van de Christelijke Hogeschool Ede en het Nederlands Dagblad.

Onder het motto 'de vrijblijvendheid voorbij' heeft Rouvoet tal van maatregelen afgekondigd om problemen in gezinnen en rond jongeren aan te pakken. Critici van de bewindsman vinden hem daarin doorschieten: in zijn dadendrang zou Rouvoet ook 'achter de voordeur' willen kijken om probleemgezinnen op te sporen.

Levensgevaarlijk, stelde Spruyt, ex-directeur van de conservatieve Edmund Burkestichting en tegenwoordig werkzaam voor onder andere het opinieblad Opinio. Volgens hem neemt Rouvoet afstand van het eerder door hemzelf gehuldigde kuyperiaanse principe van de 'soevereiniteit in eigen kring'. Hij ziet nog een ander gevolg: als de overheid zich gaat bezighouden met jeugdzorg, wordt de door de jaren heen al teruggedrongen rol van kerken en maatschappelijke organisaties op dit terrein nog verder verkleind. ,,Ik wil niet kinderen die worden mishandeld aan hun lot overlaten. Maar ik ben wel tegen een doorgeschoten rol van de overheid. Als het goed is, zijn er allerlei andere mensen die om probleemgezinnen heenstaan.''

Voordewind vond dat Spruyt overdrijft. Bij eventueel ingrijpen achter de voordeur gaat het slechts om de tien procent van de gezinnen waar het mis gaat. ,,Deze gezinnen zijn nauwelijks op een andere manier in beeld te krijgen, want het is juist de groep die de jeugdzorg handenvol werk bezorgt die zich niet laat zien op de consultatiebureaus.

Volgens Spruyt spant Rouvoet ,,het paard achter de wagen'' en gaat hij voorbij aan het werkelijke probleem, het ,,moreel verval'' in de samenleving. ,,Wat de CU moet doen, is werken aan culturele vernieuwing en revitalisering van de maatschappelijke instituties. Het gaat om genezen en dat kan de overheid niet.''

Hij wees ook op het privacy-aspect van de wens van het kabinet een elektronisch kinddossier aan te leggen. ,,Zolang Rouvoet minister is, vertrouw ik het wel, maar wat als een D66'er minister van gezin wordt, wat als de overheid instrument wordt van een antichristelijke ideologie? Dan houd ik mijn hart vast en dan heeft de ChristenUnie daaraan meegewerkt.''

Huwelijkscursus
Voordewind nam fors afstand van zijn opponent. ,,We zijn allang bezig met het in kaart brengen van de oorzaken. We weten bijvoorbeeld dat het aantal echtscheidingen mede verantwoordelijk is voor stijgende vraag in de jeugdzorg. Vandaar dat ik met het voorstel kwam voor huwelijkscursussen, om te investeren in het behoud van relaties.'' Het ChristenUnie-Kamerlid stelde dat ouders dan wel de eerstverantwoordelijken zijn voor de opvoeding van kinderen. ,,Maar daarmee zijn we er als overheid niet, als we zien dat er wachtlijsten zijn in de jeugdzorg en dat er nog veel kan gebeuren aan preventie."

Kijk ook de serie foto's van het debat van fotograaf Jaap Meijer

(bron: Nederlands Dagblad, geschreven door ND-redacteur Rinder Sekeris)