Gemeente Ede

nummer 241 / Ede, 27 november 2007

Uniek fietsleensysteem van start in Ede

In de gemeente Ede wordt op 29 november het startsein gegeven voor een proef met een uniek fietsleensysteem. Gebruikers kunnen hun OV-fiets dan voor 0,65 euro extra terugbrengen op een andere plek dan ze hem hebben gehuurd. Het aantal plekken waar je in Ede OV-fietsen kunt huren groeit bovendien van één naar zeven. Voor de gemeente is het voornaamste doel de bedrijventerreinen in Ede beter bereikbaar maken met een goed, milieuvriendelijk alternatief: de fiets.

Ten eerste breidt de gemeente Ede het aantal huurlocaties uit. Naast de al bestaande, bemande, fietsenstalling op station Ede-Wageningen (aan de noordkant) komen er zes automatische huurlocaties bij, vooral bij gunstig gelegen knooppunten van trein en bus: station Ede-Wageningen, stationsplein zuid OV-fietsbox station Veenendaal-De Klomp, stationsplein noord OV-fietsbox bushalte stadspoort-CineMec, bij rotonde Laan der Verenigde Naties OV-fietskluizen
bushalte Galvanistraat bij Newtonstraat OV-fietskluizen bushalte Galvanistraat bij Pascalstraat OV-fietskluizen bushalte hoofdingang ziekenhuis Gelderse Vallei OV-fietskluizen

De OV-fietskluizen
Het voordeel van automatische huurlocaties is dat pashouders er 24 uur per dag OV-fietsen kunnen huren en terugbrengen. In een OV-fietskluis past één OV-fiets. Meestal staan er vier op een rij. Een OV-fietsbox is een glazen huisje voor maximaal 32 OV-fietsen. De OV-fietskluizen worden begin volgend jaar in gebruik genomen.

De proef met de OV-fiets als publieksfiets is mogelijk dankzij financiële bijdragen van de gemeente Ede, het Europese project Optimum en de Stichting OV-fiets. Het mobiliteitssteunpunt Ede gaat de komende periode actief bedrijven benaderen om hen te interesseren voor dit fietsleensysteem.

De snel groeiende OV-fiets telde vorig jaar een kwart miljoen ritten en 30.000 pashouders. Inmiddels telt OV-fiets ruim 140 huurlocaties: met OV-fiets heb je overal een fiets.

---