Rockwool



Den Haag, 27 november 2007

Energieprestatie-eisen weer kosteneffectief maken Volgens EURIMA-rapport U-values for Better Energy Performance of Buildings

Met de stijgende energieprijzen en de noodzaak om CO -emissies drastisch te reduceren, toont een nieuwe studie aan dat de huidige eisen aan de thermische prestaties van gebouwen niet langer voldoen.

Een nieuwe studie in opdracht van de European Insulation Manufacturers Association (EURIMA) -
U-waarden voor een betere energetische prestatie van gebouwen (U-values for Better Energy Performance of Buildings) - toont voor 100 Europese steden aan dat de energieprestatie-eisen voor bouwdelen in nagenoeg alle gevallen ontoereikend zijn: ze zijn verre van kosteneffectief en kosten de bewoner en de samenleving onnodig veel geld. Hoewel bekend is dat thermische isolatie de meest kosteneffectieve oplossing is om klimaatverandering tegen te gaan1, toont deze studie duidelijk aan dat de gebouweisen in Europa momenteel onvoldoende zijn om het potentieel aan kostenbesparingen en klimaatzekerheid te verzilveren.

"Deze studie laat een zorgwekkend beeld zien van de huidige Europese eisen aan gebouwen", legt Jakob Sørensen, Eurima's voorzitter, uit. Hij vervolgt: "Huiseigenaren worden in de kou gezet; door de huidige nationale regelgeving verliezen zij geld en komt ons klimaat steeds verder in gevaar."

Ook de Nederlandse eis aan de warmteweerstand van dak, gevel en vloer van minimaal R = 2,5 m2.K/W, zou daarom aangescherpt moeten worden. De eis aan de energieprestatiecoëfficiënt (epc) van een geheel gebouw heeft er weliswaar voor gezorgd dat er beter geïsoleerd wordt dan op dit minimum niveau, maar dat blijkt nog steeds onvoldoende. Door deze vangneteis onder de nationale epc-eis te verhogen naar een Rc-waarde van 6 of 7 worden onze financiën en het milieu ontzien. Alleen al met jaarlijks 80.000 nieuwbouwwoningen verspillen we in Nederland 25 miljoen Euro. En elke jaar voegen we daar een zelfde bedrag aan toe!

Met een olieprijsscenario van $70 per vat is het potentieel aan energiebesparing in Europa 270 miljard Euro en de CO -reductie 460 miljoen ton per jaar. Dit potentieel is Europees gezien simpelweg te bereiken door de huidige Energy Performance of Buildings (EPBD) Richtlijn uit te breiden naar alle bestaande gebouwen. De huidige EPBD verplicht dat nieuwbouweisen gelden bij renovatie van bestaande gebouwen met een oppervlakte groter dan 1000 m2. Nederland kent deze drempelwaarde niet, hier gelden bij renovatie sowieso nieuwbouweisen. De Eurima studie laat zien dat de energie- en CO -besparingen zouden worden vergroot door strengere eisen te stellen aan thermische isolatie van gebouwen; besparingen die snel oplopen wanneer wordt uitgegaan van de meest recente olieprijsstijgingen tot ruim boven de $90 per vat.

Conclusies
De conclusies van de studie, uitgevoerd door Ecofys - een onafhankelijk en internationaal adviesbureau gespecialiseerd in energiebesparing en duurzame energie oplossingen - luiden als volgt: o Match tussen klimaat en kosten - Bij een prijs van $70 per vat ruwe olie, wordt de Europese
klimaatdoelstelling gehaald als we onze gebouwen isoleren op het economisch optimale
isolatieniveau;
o Isolatie werkt altijd, bij koud en warm weer - Om echt goed zicht te krijgen op de kostenimpact en
milieubijdrage, is ook onderzocht in hoeverre isolatie de koelbehoefte in zomerse omstandigheden
en warme klimaten kan terugdringen. De resultaten tonen dat een goede isolatie van vooral dak en
gevel in hoge mate bijdraagt aan het terugdringen van de koelbehoefte van gebouwen.
o Tijd voor heroverweging van eisen - Op basis van individuele resultaten van 100 steden in Europa,
zijn de conclusies duidelijk: het is tijd om de huidige bouweisen kritisch te herzien in het licht van
Europa's klimaat- en concurrentiedoelen. De Nederlandse Rc-eis zou omhoog moeten naar een
waarde van 6 of 7.

"Onze gezamenlijke uitdaging is om Europa's politieke commitment voor een "low carbon" toekomst om te zetten naar de realiteit", zegt Jan te Bos, Director General van Eurima. Hij vervolgt: "Het is belangrijk dat betrokkenen de weg naar deze toekomst laten zien en de Ecofys VII studie voorziet precies daarin voor gebouweisen. Er is een duidelijk doel voorgesteld waarvan we hopen dat het een prikkel is voor wezenlijke veranderingen in Europa's eisen aan de thermische isolatie van gebouwen".


1 A Cost Curve for Greenhouse Gas Reduction, The McKinsey Quarterly, 2007 Number 1

Achtergrondinformatie

1. Eurima
o Eurima is the European Association of Insulation Manufacturers and represents the interests of all major mineral wool insulation producers throughout Europe. Eurima members employ over 20,000 people across Europe, with the installation of insulation products
accounting for an estimated 300,000 man-years. o Eurima members manufacture mineral wool insulation products. These products are used in residential and commercial buildings as well
as industrial facilities. Glass and stone wool insulation secure a high level of comfort, low energy costs and minimised CO emissions.

Mineral wool insulation prevents heat loss through roofs, walls, floors, pipes and boilers, reduces noise pollution and protects homes and
industrial facilities from the risk of fire.


2. MWA Benelux
De Mineral Wool Association Benelux (MWA) is in 1987 opgericht als samenwerkingsverband van Nederlandse en Belgische producenten van glaswol en steenwol, ook wel minerale wol genoemd. Aangesloten bedrijven zijn Knauf Insulation, Rockwool Benelux, Saint-Gobain Isover Benelux en Ursa Benelux. MWA is gericht op het leveren van een bijdrage aan de bevordering van de toepassing van minerale wol in de Benelux. MWA is aangesloten bij Eurima.


3. De Eurima Ecofys studies
Sinds 2002 werkt Eurima samen met Ecofys - een onafhankelijk en internationaal adviesbureau gespecialiseerd in energiebesparing en duurzame energie oplossingen - aan de ontwikkeling van meer kennis over het gebouwpotentieel. Deze studies hebben het volgende aangetoond:
o Gebouwen dragen voor 40% bij aan de CO -emissies in Europa, maar thermische isolatie kan deze bijdrage halveren . o In de huidige vorm bestrijkt de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) slechts 10% van het potentieel van gebouwen, maar een volledig uitgebreide EPBD kan de totale CO -emissie van gebouwen reduceren met 460 miljoen ton per jaar [Ecofys II 2004 en Ecofys V 2005]. Dat is meer dan Europa's totale Kyoto-doelstellingen.
o Een gezamenlijke inspanning tot energiebesparing in gebouwen in de EU 25 landen, zou de Europeanen ongeveer 270 miljoen Euro aan energiekosten besparen, gemeten op het prijsniveau van $70 per vat , terwijl gelijkertijd ongeveer 530.000 banen worden gecreëerd. o Indien vandaag een gezamenlijke actie zou starten om gebouwen energiezuiniger te maken, kan een CO -emissiereductie van 83 Mt per jaar worden bereikt in 2010, oplopend tot 144 Mt per jaar in 2015. Het technisch potentieel van 460 Mt wordt dan bereikt in 2032. o In Nederland is 35% van de CO -emissies gerelateerd aan energiegebruik in gebouwen. Het heeft daarmee ongeveer een gelijk aandeel
als de industrie (31%) en een groter aandeel dan het verkeer (22%).


4. Energiegebruik in gebouwen
o Momenteel wordt meer dan 40% van de energie in Europa gebruikt door gebouwen. Dat is meer dan transport of industrie. o Maatregelen zoals dak- en muurisolatie kunnen dit energiegebruik halveren, waardoor het energiegebruik in de EU met 20% wordt verminderd (het equivalent van 3,3 miljoen vaten olie per dag). o Het aardgasgebruik in woningen in Nederland kan met 35% worden verminderd door toepassing van isolatiemaatregelen die binnen 15 jaar worden terugverdiend. o Een groot deel van het potentieel in Nederland kan worden gerealiseerd door spouwmuur- en dakisolatie, die binnen 5 jaar worden terugverdiend.


5. Banen
o De verbetering van de energieprestatie van gebouwen vereist een aanzienlijke inspanning om woningen te renoveren en heeft daarmee een groot potentieel aan banen.
o Er is geschat dat een gezamenlijke inspanning op dit gebied in Europa kan leiden tot 530,000 fte's door heel Europa^2. o Deze banen zijn nodig gedurende de gehele renovatiecyclus, dat wil zeggen gedurende 30 jaar.


2 Schatting Eurima