Nominaties Ei van Columbus: innovatief en duurzaam
29/11/2007 10:07
Schuttelaar & Partners B.V.
29 november 2007
Vandaag zijn de nominaties van het Ei van Columbus, de grootste prijsvraag voor vernieuwende en duurzame initiatieven, bekendgemaakt. De vakjury was aangenaam verrast door de kwaliteit van de inzendingen. "Van TassenBol tot hoogwaardig hout, van CO2-reductie in schoollokalen tot biodiesel op basis van noten; de inzendingen maken op kleine en grote schaal écht verschil met vernieuwende en duurzame initiatieven," aldus Gerard Dijkema, universitair hoofddocent aan de TU Delft en tevens voorzitter van de vakjury.
Opvallend was de grote diversiteit aan inzendingen. Gedreven individuen en het midden- en kleinbedrijf concurreren moeiteloos met grote, gevestigde spelers. Ook de samenwerking tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties, en tussen lokale en internationale spelers, springt in het oog. Dijkema: "Het is goed om te zien dat de gemiddelde kwaliteit van de inzendingen opnieuw hoger is dan in voorgaande edities. De vakjury was aangenaam getroffen door de mate waarin de inzendingen inspelen op herkenbare dilemma's, in Nederland én elders in de wereld. De initiatieven getuigen van realiteitszin en zijn tegelijkertijd verrassend innovatief."
Van TassenBol tot hoogwaardig hout
Zo dingt Caroli Buitenhuis met haar 'TassenBol' mee in de categorie Duurzaam dienst of product. Consumenten doen hier hun overtollige plastic tassen in bij de kassa, voor hergebruik door mensen die een tasje vergeten zijn. Dit initiatief concurreert onder andere met de 'Band op spanning' van de Groene Garage, waarbij de banden van auto's van grote bedrijven weer op spanning worden gebracht. Dit bespaart benzine en voorkomt slijtage. Beide initiatieven laten zien dat met een relatief eenvoudige oplossing een substantiële hoeveelheid CO2-reductie is te realiseren.
Ook internationale milieu-issues worden door inzendingen van het Ei van Columbus geadresseerd. Het Koninklijk Instituut voor de Tropen heeft een project opgezet in Mali, waarbij biodiesel geproduceerd wordt uit de jatrophanoot. Deze noot wordt niet geproduceerd op akkers waarvoor regenwoud gekapt is, maar groeit aan heggen die Malinese boeren langs hun akkers hebben geplant. In de categorie Duurzame productietechnologie is Titan Wood met Accoya genomineerd. Deze nieuwe technologie maakt hoogwaardig hout van 'gewone' snel groeiende aangeplante bomen. Dit betekent minder vernietiging van de regenwouden.
Wie wint het Ei van Columbus?
Van de 238 inzendingen heeft de vakjury 16 nominaties uitgedeeld in vijf categorieën. Met de prijsvraag is een totaal van 62.500 euro prijzengeld gemoeid. In maart 2008 beslist de vakjury wie het felbegeerde Ei van Columbus wint. Het Ei van Columbus is tevens de voorronde voor van de European Business Awards for the Environment van de Europese Commissie in 2008. De definitieve Nederlandse inzendingen zijn eind januari bekend. Het Ei van Columbus wordt dit jaar voor de elfde keer uitgeschreven door zeven ministeries: VROM, EZ, LNV, OCW, BZ, VenW en VWS. Op www.ei-van-columbus.nl is van iedere nominatie een korte omschrijving en het juryoordeel te lezen.
http://www.ei-van-columbus.nl/