Vereniging Milieudefensie


EU laat vervuilers adembenemend veel ruimte

Amsterdam, 29 november 2007 - Milieudefensie is teleurgesteld over het akjoord dat het Europees Parlement en de Europese Raad gesloten hebben over de aanpassing van de richtlijn voor luchtkwaliteit. De nieuwe norm voor de meest fijne stofdeeltjes biedt te weinig bescherming aan de gezondheid van mensen die bijvoorbeeld langs drukke wegen wonen en treedt bovendien schrikbarend laat in werking: pas in 2020.

Europese lidstaten als Nederland klagen al jaren steen en been over de vermeende onmogelijkheid om te voldoen aan de normen voor fijn stof. Niet alleen haar voorganger Pieter van Geel, maar ook minister Cramer van VROM heeft zichzelf de aflopen tijd lelijk te kijk gezet in Europa, met haar pleidooi voor slappere milieunormen, die ook nog eens zoveel mogelijk op de lange baan geschoven moesten worden. Op dat laatste punt werd Cramer op haar wenken bediend.

Lidstaten krijgen tot 2013 de tijd te gaan voldoen aan de normen voor fijn stof (in jargon PM 10), die eigenlijk al sinds 2005 bindend zijn. Pijnlijk, vindt Milieudefensie, want juist deze norm zorgt ervoor dat gemeenten in Nederland zoetjes aan hun best zijn gaan doen maatregelen te nemen om de lucht schoon te maken. Campagneleider verkeer Joris Wijnhoven: 'De boodschap van de EU is nu: doe maar rustig aan. Alle reden voor de achterblijvers, om weer achterover te leunen. Slecht nieuws voor de 200.000 mensen die in een straat wonen, waar de normen worden overschreden'.

Er komt ook een nieuwe norm, voor de allerkleinste (en meest ongezonde) fijn stofdeeltjes (PM 2,5). Maar die norm is pas in 2020 (!) overal bindend. Dat is voor de meeste landen nou niet echt een prikkel om plannen die de luchtkwaliteit verder onder druk zetten te herzien, of maatregelen te nemen om vuile lucht schoon te maken.

Erg streng is die nieuwe norm ook niet. De Wereldgezondheidsorganisatie had gepleit voor een limiet van 10 microgram van het fijnste stof per kubieke meter lucht. In Canada zitten ze op 12, in de VS op 15. Europa gaat voor 20 (in 2020), waar Nederland zelfs om 25 had durven vragen. Minister Cramer schaarde zich op dit punt bij de meest achterblijvende, conservatieve landen van Europa. Het enige lichtpuntje is, dat de EU aan dat beschamende pleidooi gelukkig geen gehoor heeft gegeven.