Gemeente Roermond

Over Crowdmanagement en crowdcontrol gesproken

Overzichtsfoto bevrijdingsfestival Crowdmanagement en crowdcontrol bij grote evenementen. Over dat thema wisselen ervaringsdeskundigen en betrokkenen donderdag 29 november van gedachten. Uitgangspunt is: hoe verklein je risicos door kennis en inzicht te delen? De themadag is een initiatief van de gemeente Roermond.

De burgemeester heeft het initiatief tot deze dag genomen. Hij is vergunningverlener en wanneer zich een ramp aandient, heeft hij het opperbevel. De rijksoverheid heeft een groot deel van de taken van de rampenbestrijding in handen gelegd van de gemeenten. Dit is geregeld in de Wet Rampen en Zware Ongevallen (ook wel 'Rampenwet' genoemd).

Voor een gezamenlijke aanpak van de problematiek is als casus gekozen de Sjtatiefestatie, het jaarlijks terugkerend grootschalig evenement op het Stationsplein in Roermond, op carnavalszaterdag.

Organisatoren van de Sjtasiefestasie zullen dan ook aanwezigen zijn, evenals die van het Bevrijdingsfestival. Andere betrokkenen en deskundigen zijn contactpersonen bij de politie, brandweer en GHOR, gemeentelijke medewerkers rampenbestrijding (AOVers) in de politieregio Limburg-Noord, en tevens vertegenwoordigers van de gemeenten Leeuwarden, Haarlem, Schouwen-Duiveland en van de regiopolitie Friesland.

De onderzoekscommissie Trapongeval Utrechtse Oude Gracht (augustus 2006) heeft nog als aanbeveling meegegeven: ,,Zorg voor voldoende professionele knowhow op het gebied van evenementenveiligheid en calamiteitenbestrijding bij medewerkers, waarbij ook gedacht wordt aan crowdmanagement en crowdcontrol."

Crowdmanagement is het systematisch analyseren en door gerichte maatregelen reduceren van de risicos die ontstaan wanneer zich grote groepen mensen ergens verzamelen. Tot crowdmanagement hoort ook het signaleren van ongewenste situaties en het ingrijpen voordat de zaak escaleert. Crowdmanagement is onder te verdelen in twee aparte onderdelen te weten: crowdcontrol en riotcontrol.

Crowdcontrol heeft meer een repressieve betekenis met de nadruk op technieken en instrumenten om mensenmassas in bedwang te houden of een bepaalde kant op te leiden.

Riotcontrol is typisch een taak is voor de politie. Met (of zonder) wapenstok en schild wordt er door de Mobiele Eenheid een eind gemaakt aan een situatie waarbij de Openbare Orde al is verstoord. Dit is in de meeste gevallen re-actief.

Tijdens de bijeenkomst stellen drie inleiders het thema crowdmanagement en crowdcontrol aan de orde, voorafgaand aan workshops.


---

Prof. Dr. Otto M.J. Adang, politieacademie Apeldoorn:

Crowd management in de publieke ruimte

Regelmatig vinden grootschalige evenementen in de publieke ruimte plaats, waarbij honderdduizenden personen aanwezig zijn. Daarbij kan het gaan om eenmalige gebeurtenissen (bijvoorbeeld het huwelijk van Willem Alexander en Maxima), jaarlijks terugkerende eendaagse gebeurtenissen (Koninginnedag, vrijmarkt, bevrijdingsfestivals) of jaarlijks terugkerende meerdaagse gebeurtenissen (grote kermissen, vierdaagsefeesten).

Hoewel de gemeente tenminste in theorie een grote verantwoordelijkheid heeft bij de organisatie van dergelijke evenementen, is er gezien het feit dat ze in de publieke ruimte plaatsvinden altijd sprake van een nadrukkelijke rol en aanwezigheid van de politie. In de meeste gevallen is er geen sprake van opvallende openbare-orde problemen, maar duidelijk is dat, als er problemen ontstaan, deze moeilijk beheersbaar zijn (zoals bijvoorbeeld bleek tijdens Koninginnedag 2001 in Amsterdam). Los van de openbare orde kunnen daarnaast kleine incidenten of calamiteiten in een menigte grote gevolgen hebben. De vraag doet zich dan ook voor hoe het beste voorkomen kan worden dat onbeheersbare processen in grote menigten tot stand komen en wat de rol van de politie in dat verband kan en moet zijn?

Tot nog toe wordt de veiligheid bij evenementen in de publieke ruimte in de praktijk overwegend vanuit technisch en infrastructureel perspectief benaderd. Er is veel minder aandacht voor en kennis van de menselijke factor: de manier waarop mensen zich daadwerkelijk gedragen en de wijze waarop zij beïnvloed kunnen worden onder massale omstandigheden. Bepalend voor de keuzes die individuen maken zijn de omstandigheden ter plaatse en de beschikbare informatie.

Bij grote aantallen individuen kunnen de gevolgen verrassend (en rampzalig) zijn als niet op dit gegeven wordt ingespeeld. Door middel van gerichte, heldere en eenduidige communicatie (zowel verbaal als non-verbaal, en met gebruikmaking van diverse middelen), die past bij de actuele omstandigheden en bij het aanwezige publiek, kan een veilig verloop van een evenement in sterke mate bevorderd worden. Dat is de kern van crowd-management, de systematische planning voor en het sturing geven aan het ordelijk verloop van gebeurtenissen waarbij grote aantallen mensen verzameld zijn.
---

Cees Muurling, Mojo Concerts:

Crowdmanagement en crowdcontrol is een vak op zich

Voor het verkrijgen van een vergunning voor een evenement moet een organisator tegenwoordig meer en meer plannen aanleveren. Los van dat de eisen van gemeente tot gemeente verschillen staan deze vergunningsvoorwaarden bol van woorden als mobiliteitsplan, calamiteitenplan, veiligheidsplan, inzetplan, etc. Onduidelijk is vaak echter wat er dan precies in het plan moet staan en waar het plan op beoordeelt wordt. Vaak wordt daarom maar teruggegrepen op harde getallen die juist weer volkomen afhankelijk zijn van de aard van het evenement. Al de te maken plannen moeten in een vorm van gezamenlijk overleg opgesteld worden maar wel op initiatief van de organisator.

Het is duidelijk dat een plan zo goed is als de kennis van de schrijver strekt (vergunning aanvragende partij). Daarnaast is eigenlijk nog belangrijker dat een goedgekeurd plan zo goed is als dat de kennis van de keurende partij strekt (vergunning verlenende partij).

Een deel van de genoemde plannen gaat over veiligheid en dan vallen vaak de woorden crowd management en crowd control.

Een van de voornaamste dingen is het inschakelen of van de evenementorganisator. Deze is ter plaatse en heeft geen aanrijtijd nodig, heeft veelal veel mensen en materieel ter plaatse en als heeft geen ander kennis van de omstandigheden.
---

Ed Frinsel, docent onderzoeker Nederlandse politieacademie Ossendrecht:

Moderne tijden

Bij een moderne tijd horen ook moderne kretologieën. Binnen de crisisbeheersing en rampenbestrijding is crowdmanagement daar een van. Een nieuwe term voor iets wat we al eeuwen doen.

Naarmate een evenement meer bezoekers trekt zal ook de veiligheid van deze bezoekers een belangrijke rol gaan spelen. Na de cafébrand in Volendam tijdens de jaarwisseling van 2000 werd duidelijk hoe belangrijk veiligheid is. Heel Nederland had een mening en velen vroegen zich af of er voldoende maatregelen waren getroffen en of de ramp voorkomen had kunnen worden. Een vraag die nooit volledig beantwoord kan worden. Want wanneer is dat het geval?

Het effect hiervan was dat er intensief werd nagedacht over maatregelen om een herhaling van een dergelijke ramp te voorkomen. Gedurende de afgelopen jaren heeft niet alleen de politiek, maar hebben ook de hulpverleningsinstanties zich gebogen over het veiligheidsvraagstuk, wat nog eens werd versterkt door de maatschappelijke verharding en terroristische aanslagen op (buitenlandse) economische doelen. De ontwikkeling van veiligheidsregios is hiervan een voorbeeld.

Nadat de discussie door de actualiteit werd teruggedrongen naar de achtergrond, werd er in eerste instantie vooral naar de politie gekeken om er vooral voor te zorgen dat het "veilig" was. Al snel bleek dat de politie werd overvraagt en oneigenlijke taken in het kader van veiligheid voor haar rekening nam. Het opplussen van politiepersoneel bij voetbalwedstrijden en evenementen gaat en ging ten koste van de primaire taak: "boeven vangen".

In goed overleg tussen de KNVB, de voetbalclubs en de plaatselijke overheid is inmiddels besloten om stewards op te leiden en het toezicht in de stadions (gedeeltelijk) aan hen over te dragen. Een van de grootste meerdaagse evenementen in Europa is de Nijmeegse wandelvierdaagse met de daaraan gekoppelde zomerfeesten. Zon 45.000 deelnemers en 1,5 miljoen bezoekers in de stad brengen op diverse momenten grote veiligheidsrisicos met zich mee.

De burgemeester is uiteindelijk verantwoordelijk voor de Openbare Orde in zijn of haar gemeente maar dat ontslaat anderen niet van hun eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat een feest ook feest blijft en dat veiligheid wordt gewaarborgd.

Publicatiedatum: 28-11-2007 Bijgewerkt: 28-11-2007