provincie zuid holland
Hoeveel werkelijkheid kan kunst verdragen?
HOEVEEL WERKELIJKHEID KAN KUNST VERDRAGEN?
Vooraankondiging debatreeks N 470
Subsidiegevers nemen steeds vaker woorden als urgentie, belang en kwaliteit in de mond, maar verzuimen uit te leggen wat ze daarmee precies bedoelen. Is het engagement eindelijk terug in de kunst? En zo ja, om wat voor engagement gaat het dan? Hoe maatschappelijk kan of moet kunst zijn?
Deze vragen staan centraal tijdens het debat op donderdag 29 november in het NAi in Rotterdam. Dit wordt niet het zoveelste debat over kunst in de openbare ruimte, maar eerder een discussie over de maatschappelijke betekenis van kunst. Het debat start om 20.00 uur met een inloop vanaf 19.30 uur.
Sprekers
Dit debat staat onder leiding van columnist Bas Heijne. Sprekers zijn:
-Lex ter Braak, directeur fonds voor de Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst;
â-Jeanne van Heeswijk, beeldend kunstenaar en deelnemend kunstenaar manifestatie Echt zien;
â-Lars Spuybroek, architect/beeldend kunstenaar deelnemend kunstenaar manifestatie Echt zien;
â-Hugo Backx, wethouder kunst en cultuur, Tilburg
In de bijlage vindt u per spreker een kort curriculum vitae.
Debatreeks N 470
De debatreeks N 470: ik ben de weg is onderdeel van de door de provincie Zuid-Holland georganiseerde manifestatie Echt Zien, een kunstmanifestatie rondom de N 470. De manifestatie bestaat uit vier kunstprojecten, de debatreeks en een educatief programma. Kunstgebouw verzorgt de conceptontwikkeling en de uitvoering van de manifestatie.
Het debat op 29 november is het derde en laatste debat in de reeks. Voor meer informatie over de debatten kunt u terecht bij: Ellen Klaus, organisator debatreeks 'N 470: Ik ben de weg', telefoon 06-24253539 of kunt u de website bezoeken : www.N470.nl/EchtZien
Bijlage: curriculum vitae sprekers
Lex ter Braak (1950) is vanaf 1 januari 2000 directeur van het Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst. Daarvoor was hij directeur van de Vleeshal te Middelburg waar hij meer dan 60 tentoonstellingen heeft georganiseerd met hedendaagse (inter)nationale kunstenaars (onder andere Jimmie Durham, Robert Zandvliet, Mark Dion, Jan Fabre, Fabrice Hybert, Gillian Wearing, Job Koelewijn, Aernout Mik en Suchan Kinoshita.
Ter Braak was free-lance curator, onder andere voor de Biënnale van Venetië in 1995 en hij doceerde aan de Gerrit Rietveldacademie en het Sandberg Instituut. Verder heeft hij veel over hedendaagse kunst gepubliceerd en hij was lid van diverse advies- en kunstcommissies.
Jeanne van Heeswijk (1965) is beeldend kunstenaar. In haar werk ontwikkelt zij culturele modellen voor de openbare ruimte, waarbij zij niet alleen bewoners van een bepaalde wijk betrekt, maar ook andere kunstenaars en vormgevers. Bij haar staat de ontmoeting centraal en de gedachte daarbij is dat communicatie en uitwisseling tot verbetering van de leefsituatie of woonomgeving kunnen leiden. Zo bracht zij o.a. in 2002 in Columbus Ohio kinderen uit achterstandswijken ertoe ideeën over de vormgeving van hun leefomgeving te ontwikkelen. Dit herhaalde zij in Slotervaart, Amsterdam, waar zij kinderen instrumenten gaf om hun omgeving als echte stedenbouwkundigen te veranderen. Voor de kunstmanifestatie Echt Zien ontwikkelde zij een filmproject onder de titel: "Een dag uit het leven van een provinciale weg", een roadmovie over de N 470 en de belevenissen van de gebruiker van deze nieuwe weg in een sterk veranderende omgeving.
Lars Spuybroek (1959), architect en beeldend kunstenaar is de bekendste vertegenwoordiger van de zogenaamde liquid architecture school. Hij is een van de oprichters van NOX, een ontwerpbureau met een multidisciplinaire visie op architectuur. Spuybroek en NOX doen onderzoek naar de relatie tussen architectuur en nieuwe media. Hij gaf een tijdschrift in boekvorm uit (NOX) en maakte video's (onder andere Soft City) en interactieve installaties (Soft Site, Dee Surface) maar vooral architectuur HtweeO, expo/zoetwaterpaviljoen van Neeltje Jans, V2_Medialab, wetGRID.
Spuybroek is sinds 2006 verbonden aan het Georgia Institute of Technics te Atlanta waar hij een speciale leerstoel bezet voor Architectural Design.
Voor kunstmanifestatie Echt Zien heeft hij de interactieve, monumentale installatie Joe&Joey ontworpen die in april 2008 zal worden gerealiseerd.
Hugo Backx (1957) is sinds 2002 wethouder van Tilburg met onderwijs- en jeugdbeleid, cultuur, monumenten en architectuur en financiën in zijn portefeuille. Daarvoor was Backx onder andere directeur van de Juridische Faculteit KUB waarvan hij gedurende een periode ook waarnemend directeur van de Economische Faculteit was.
Als nevenfunctie was hij een jaar voorzitter van PVDA Tilburg, en hij was onder andere voorzitter van het Instituut Maatschappelijk Werk Tilburg. Backxs was, voordat hij wethouder werd in de Gemeente Tilburg, gemeenteraadslid en voorzitter van de Regionale Instelling Beschermend Wonen (RIBW) Midden-Brabant.
Bron: Communicatie 070 - 441 66 22.
Provincie Zuid-Holland