Museon Den Haag

Persbericht

datum
25 oktober 2007

inlichtingen
Rob de Winter (rdwinter@museon.nl)

telefoon
070-3381421 / 06 16 578 515

Fotografie Nederlander Jan Vermeer bijzonder gewaardeerd in Wildlife Photographer of the Year 2007
De beste natuurfoto's van de wereld binnenkort in Museon

24 oktober 2007 zijn in het Natural History Museum in Londen de winnaars bekend gemaakt van de 'Wildlife Photographer of the Year Competition 2007' en werd hier de gelijknamige tentoonstelling geopend. Het werk van de Nederlandse natuurfotograaf Jan Vermeer werd bij de prijsuitreiking als buitengewoon bijzonder gewaardeerd. Op 29 november a.s. opent deze expositie in het Museon in Den Haag. Het Museon toont deze bekroonde foto's tot en met 9 maart 2008.

Record aantal inzendingen
'The Wildlife Photographer of the Year Competition' heeft dit jaar voor de 24e maal plaatsgevonden. De wedstrijd wordt traditiegetrouw georganiseerd door BBC Wildlife Magazine en Natural History Museum in Londen. Natuurfotografen van over de hele wereld dingen mee naar de prijzen. Dit jaar ontving de organisatie een record aantal inzendingen van meer dan 32.300 foto's van deelnemers uit 78 landen.

Jan Vermeer
Natuurfotograaf Jan Vermeer heeft wederom een bijzondere prestatie geleverd en is de enige Nederlandse natuurfotograaf die met zijn werk is bekroond. Voor de vijfde maal is zijn fotowerk bijzonder gewaardeerd door de jury. Zijn foto ' Swan Lake', gefotografeerd in het Japanse Hokkaido Kushiro meer werd bekroond met de titel ' Runner-up' in de categorie ' Creative visions of nature'. Bovendien werd zijn foto ' Emperor elegance', genomen op ' Snow Hill Island' als ' Highly commended' bestempeld in dezelfde categorie.

Winnaars
Aan de hoofdprijs is de titel 'Wildlife Photographer of the Year' en een bedrag van £2,000 verbonden. De hoofdprijs is dit jaar gewonnen door de Ben Osborne uit Groot Brittanie met zijn foto 'Elephant creation'. De competitie kent ook prijzen toe aan jong talent tot en met 17 jaar oud. 'The Young Wildlife Photographer of the Year 2007 Award' is gewonnen door Patrick Corning, eveneens uit Groot-Brittanie, met de foto 'Monkey moment'.

Nevenactiviteiten
Bij de tentoonstelling zijn nevenactiviteiten ontwikkeld. Basisscholen kunnen speciale Wildlife museumlessen over (natuur)fotografie volgen. Gedurende de tentoonstellingsperiode leidt fotograaf/ecoloog Ruben Smit tafelgesprekken op zondagmiddagen, waarbij gerenommeerde natuurfotografen hun fotowerk tonen. Deze presentaties zijn geen 'gewone' fotolezingen. Ruben Smit probeert via zijn gasten het publiek kennis te laten nemen van het verhaal achter de vertoonde beelden. Niet alleen de techniek komt hierbij aan de orde maar ook wordt de motivatie van de fotograaf onder de loep genomen. De presentaties beginnen alle zondagen om 14.00 uur en duren anderhalf uur, halverwege onderbroken door een pauze van een half uur. De toegangsprijs bedraagt E 11,50 per keer, de gehele serie kan worden bezocht voor de prijs van E 40,- . In dit bedrag is koffie of thee in de pauze inbegrepen. Tevens is het mogelijk de tentoonstelling te bezoeken. Voor deze zondagmiddagpresentaties moet worden gereserveerd onder nummer 070- 3381423.

Gastfotografen voor dit jaar zijn:
9 december 2007, Vincent Munier
6 januari 2008, Jurjen Drenth
3 februari 2008, Jan Vermeer
9 maart 2008, Ruben Smit

Openingstijden en prijzen
Het Museon is van dinsdag t/m zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (alle regio's) ook op maandag geopend. 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het Museon gesloten. De toegangsprijs voor personen van 12 jaar en ouder bedraagt E 7,50 Kinderen van 4-11 jaar betalen E 4,-- en houders van een 65+Pas en CJP E 6,--. Museumkaart is geldig. Groepskorting mogelijk voor groepen boven de 20 personen.