TU Delft drijft laptop aan met menselijke energie
Chipfabrikant Intel daagt Europese universiteiten uit om
laptop met groene energie aan te drijven
Kontich, 30 oktober 2007 - Verschillende Europese universiteiten leggen momenteel de laatste hand aan hun groene energiebron die straks een laptop aan de praat moet houden. Die laptop heeft Intel, de grootste fabrikant van computerchips ter wereld, hen begin dit jaar overhandigd. De opdracht luidde: ontwikkel een milieuvriendelijke energiebron om een laptop gedurende een uur te laten werken - zonder batterij of snoer. De Technische Universiteit Delft ging de uitdaging aan en legt momenteel de laatste hand aan een oplossing waarbij menselijke energie wordt omgezet in bruikbare stroom. Eind deze maand moeten de ontwerpen klaar zijn - op 28 november a.s. wordt de winnaar bekend gemaakt.
In totaal nemen vijf universiteiten uit België, Nederland, Spanje, Duitsland en Italië deel aan de Intel-wedstrijd. Zij dingen mee naar de hoofdprijs; wetenschappelijk en computermateriaal naar keuze. Onder hen dus de TU Delft. Universitair docent Arjen Jansen en enkele studenten van de Faculteit Industrieel Ontwerpen kozen voor een oplossing waarbij iemand door een schommelbeweging van het onderbeen voldoende energie kan opwekken om de laptop te laten draaien. Arjen Jansen: "We willen met dit project aantonen dat we als universiteit niet alleen theoretisch denkwerk verrichten - maar wel degelijk concrete uitdagingen uit het bedrijfsleven durven aangaan. In dit geval in het kader van een Europese wedstrijd van chipfabrikant Intel." Andere deelnemende universiteiten zoeken hun heil bij zonne-energie of brandstofcellen.
Intel wil met deze actie aandacht vragen voor het energieverbruik van computers. Een serverpark (waar grote computersystemen zijn ondergebracht die voortdurend gekoeld moeten worden) kan per dag gemakkelijk 180 Megawatt aan stroom verbruiken; genoeg om een half miljoen tv-toestellen van stroom te voorzien. Bedrijven besteden dan ook handenvol geld aan hun energierekening en dit zal in de toekomst nog meer toenemen. Ook consumenten kunnen hun steentje bijdragen, want de gemiddelde computer verspilt ongeveer de helft van de stroom die we erin stoppen. Een nieuwe pc aanschaffen die aan strenge energienormen voldoet of de energie-instellingen van een bestaande computer aanpassen, is een goede start.
Ook Intel draagt zijn steentje bij door steeds krachtigere chips te ontwikkelen die toch minder energie verbruiken. Kristof Sehmke, woordvoerder van Intel: "Intels chips voor laptops - zoals de Core 2 Duo T7600 - verbruiken bij dagelijkse taken niet meer dan 2 Watt - evenveel als een televisietoestel dat uitgeschakeld is."
Over Intel
Intel, marktleider in chipinnovatie, ontwikkelt technologieën, producten en initiatieven die de manier waarop mensen leven en werken voortdurend verbeteren. Meer informatie over Intel is te vinden op www.intel.com/pressroom en op http://blogs.intel.com.