Meer buitenschoolse opvang is kans voor betere voeding scholieren


Seminar "Scholierenvoeding, naar lekker en gezond!''

HORST, 20071017 -- Nu basisscholen sinds augustus kinderen vóór, tijdens en na school, het hele jaar moeten opvangen en het aantal eetmomenten op en rond school hierdoor flink toeneemt, moeten we kinderen lekkere en gezonde voeding aanbieden in plaats van eten uit de trommel of uit de automaat. Hoe we dat kunnen aanpakken is het onderwerp van het seminar "Scholierenvoeding, naar lekker en gezond" dat het Innovatiecentrum Gezonde Voeding (ICGV) op 28 november 2007 in Venlo organiseert, in samenwerking met de Industriebank LIOF, Syntens, LLTB en de Agro Food Community.

Goede voeding is essentieel voor het welzijn en de prestaties van kinderen, maar dat is nog te weinig een leidraad bij wat scholieren overwegend eten. Gevolg is dat kinderen steeds meer te maken krijgen met obesitas, diabetes en concentratieproblemen.
"Als voedingsproducenten, retailers, scholen en voorlichters de handen ineenslaan zijn er legio kansen om nieuwe, lekkere en gezonde producten te ontwikkelen voor schoolkantines en supermarkten," aldus ir. Gerard Klein Essink, kwartiermaker van het ICGV in Horst.
Tijdens het ICGV-seminar "Scholierenvoeding, naar lekker en gezond" illustreren deskundigen de kansen voor ondernemers, basis- en middelbare scholen en retailers. De sprekers inspireren tot innovatieve ideeën en actie. En er is ruimschoots gelegenheid om contact te leggen met bedrijven, scholen en voedingsdeskundigen om samen iets op te zetten.

"Rauwers en douwers" versus "schouwers en bouwers"

Het programma biedt een keur van experts die trends signaleren, wetenschappelijke resultaten presenteren, prangende vragen beantwoorden en prachtkansen illustreren. Daarnaast zijn er themasessies met toegesneden presentaties en discussies naar aanleiding van gegeven stellingen.
Eén van de sprekers, Peter Vereijken (STRIP Nederland), illustreert dat de markt voor scholierenvoeding zich stormachtig ontwikkelt. Nu gaat 15% van de basisscholieren naar de buitenschoolse opvang. Dit aantal groeit naar 35% tot 50% in 2015. De omzet van de Nederlandse kinderopvang groeit van nu ¤ 2,5 miljard naar ¤ 3,5 miljard in 2012. Sinds augustus moeten kinderen in de opvang ook kunnen eten. Daardoor neemt de behoefte aan lekkere gezonde scholierenvoeding extra sterk toe.
Stefanie Jansen (IPM KidWise) wijst op verschillende voedingsbehoeften van verschillende typen kinderen: `rauwers en douwers' (actief) versus `schouwers en bouwers' (rustig). Ook illustreert ze dat met de leeftijd de smaak verandert. Zo willen achtjarigen hun leeftijdgenoten graag imponeren met wat zij durven te eten, bijvoorbeeld iets wat niet zoet is. Dit feit maakt kinderen toegankelijker voor gezonde, maar wel minder zoete voeding. Dat is een kans.
Caroline van den Bemt (Happiefood) presenteert een feestelijke projectweek, waarin kinderen weer goed én lekker alledaags eten leren waarderen. Cecile-Marie Boots van het ICGV presenteert resultaten van een kennisinventarisatie over voedsel en ADHD. Uit onderzoek blijkt dat bij zo'n 60% van de kinderen met ADHD de oorzaak gezocht moet worden in een meervoudige voedselallergie. Daarbij kan het drukke gedrag ook ontstaan door voedsel dat bekend staat als gezond. Hoewel kleurstoffen niet de veroorzakers van ADHD zijn, is saillant dat alle kinderen, dus ook die geen ADHD hebben, hyperactief worden als ze evenveel kleurstoffen binnenkrijgen als in honderd gram snoep zit.
Het verdere programma biedt nog meer interessante onderwerpen voor scholen, mkb-foodbedrijven en retailers (zie hierna).

Woensdag 28 november 2007 van 9.30 - 17 uur
ICGV-Seminar "Scholierenvoeding; naar lekker en gezond!
Plaats: FloraHolland, Venrayseweg 14, 5902 RE Venlo.
Aanmelden en route: www.icgv.nl/seminars/scholierenvoeding
Kosten: ¤ 125 p.p excl. btw
Informatie: Annette Weeda, mob. 06-11 400 923.

Programma

09.45 - 10.15 u.
Scholierenvoeding: mogelijkheden in supermarkten - Gerard Derksen - (Jan Linders Supermarkten)
- Markt scholierenvoeding
- Belangrijkste trends en ontwikkelingen

10.15 - 10.45 u.
Programma's en initiatieven gericht op scholieren en voeding - Dr. Hans Schepers (Wageningen UR)
- Overzicht diverse overheidsprogramma's gericht op scholieren en voeding
- Uitdagingen voor de toekomst

10.45 - 11.15 u.
Keuzecriteria en beslissingsprocessen van kinderen - Drs. Stefanie Jansen (IPM KidWise)
- Keuzeprocessen bij kinderen en hoe worden producten getest voor kinderen?
- Kritische succesfactoren productontwikkelingsproces

11.45 - 12.30 u.
Cognitive effects of foods - how breakfast and school programs can affect performance - Dr. Louise Dye (Institute of Psychological Sciences, University of Leeds (UK)
- Do school breakfast programs benefit children's cognitive or scholastic performance?
- How good is the evidence that breakfast positively influence the cognitive or academic performance of children?

12.30 - 13.00 u.
Onderwijs en kinderopvang: een fascinerende, verassende groeiende markt - Peter Vereijken (STRIP Nederland/ stichting Brede School Nederland)
- Kinderopvang een branche van 3,5 miljard en 1,6 miljoen klanten
- Onderwijs en dagarrangementen

14.00 - 15.30 u.
Middagprogramma: 3 Innovatiesessies
Sessies A & B worden kort ingeleid door experts en ervaringsdeskundigen. Innovatie- en samenwerkingsmogelijkheden komen aan bod. Bij Sessie C staan prikkelende stellingen ter discussie over hoe van trends naar concrete producten te komen.

Sessie A: Op school: Innovatie door samenwerking
Doelgroepen: Basis- en Middelbare Scholen, MKB bedrijven, Groothandel, Cateringbedrijven, Gemeenten
· Gezond verovert de kantine - Frans Schatorjé (CitaVerde College):
Leerlingen kiezen zelf voor gezond aanbod, keuzeprocessen assortiment en regionale samenwerking
· Kinderen en plezier in eten - Caroline van den Bemt (Happiefood):
Eetrituelen, beleving van de zintuigen en vooral zelf doen!
Discussieleider: Renate Kenter (de Ruijter Strategie)

Sessie B: Concentratie & Prestatie: Kennisupdates
Doelgroepen: MKB bedrijven, Detailhandel, Diëtisten
· Voeding & ADHD: huidige stand van kennis - Cecile-Marie Boots (ICGV):
Invloed voedingstoffen en -supplementen op gedrag en immunologische achtergrond gedragsproblemen
· Lekker slapen ?!? - Marcel Smits (Nederlands Slaapcentrum):
Impact slaapstoornissen op concentratie en prestatie en voeding voor het slapen gaan: de uitdaging
· Effect van voeding op hersenactiviteit: wat kunnen we meten? - Björn Crüts (Biometrisch Centrum Gulpen):
Hersenactiviteit meten en relatie met gedrag
· Visolie in (scholieren)voeding: een nieuwe markt - Ludo van der Wiel (Ocean Nutrition):
Voordelen van visolie op concentratie en toepassing van visolie en positionering
Discussieleider: Paul de Ruijter (de Ruijter Strategie)

Sessie C: Voor- en naschool: Uit de winkel
Doelgroepen: MKB bedrijven, Diëtisten, Kennisinstellingen
Trends en ontwikkelingen zijn leuk, maar brengen nog geen geld in het laatje. Ondernemers kunnen die trends omzetten naar nieuwe producten en diensten. Aan de hand van prikkelende stellingen worden deelnemers uitgedaagd om actief hiermee aan de slag te gaan, waarmee kennis & kunde kan worden omgezet naar kassa.
Discussieleider: Ad van Ginneken (Syntens)

16.00 - 16.30 u.
Discussie en samenvatting sessies