Startschot `Dans over de zee':


Kinderen leren spelenderwijs over hiv/aids

ZOETERMEER, 20071128 -- Vanmorgen is het startschot gegeven voor het nieuwe WWKidz-boek `Dans over de zee' van Anne de Graaf en bijbehorende lespakket over Zuid-Afrika. Groep 8 van basisschool De Stromen in Alphen aan de Rijn nam deel aan een programma in wildwatercomplex Dutch Water Dreams te Zoetermeer. Daar maakten zij kennis met Anne de Graaf, schrijfster van het boek en gingen ze aan de slag met thema's als armoede en hiv/aids. Net als Promise, de hoofdpersoon uit het boek, mochten ze zelf ook over water dansen tijdens een sufles.

Om tien uur 's ochtends verzamelden de leerlingen zich in een zaal van Dutch Water Dreams waar schrijfster Anne de Graaf vertelde over haar ervaringen in Zuid-Afrika en Zimbabwe. In deze landen bezocht zij projecten van ontwikkelingsorganisatie Tear als voorbereiding voor het schrijven van het boek. De Graaf las voor uit `Dans over zee' en kinderen mochten haar vragen stellen.

Het boek `Dans over zee' vertelt het verhaal over Promise, een 14-jarige jongen die fantastisch kan surfen maar daarnaast een moeilijk leven heeft. Promise is arm en woont in een sloppenwijk waar hij geconfronteerd met discriminatie en criminaliteit. Zijn moeder heeft aids en Promise zorgt voor zijn broertje en zusje. Toch vonden de leerlingen het een mooi boek. Anouschka (11): "Ik vond het een leuk, maar wel zielig boek. Mijn ouders hadden me al verteld hoe je aids kunt krijgen. Maar door het boek heb ik nieuwe dingen geleerd. Bijvoorbeeld dat er wél medicijnen zijn en dat kinderen voor 40 cent al geholpen kunnen worden."

`Dans over zee' is een deel van een reeks kinderboeken van WWkidz die gaan over de problematiek waar kinderen in ontwikkelingslanden mee te maken krijgen. Voor schrijfster Anne de Graaf is het van belang dat kinderen in Nederland geconfronteerd worden met onderwerpen als armoede en hiv/aids: "Veel ouders willen hun kinderen beschermen voor al die ellende. Dat begrijp ik wel. Toch vind ik het belangrijk dat kinderen er iets over weten. Want hoe meer kinderen leren over problemen in de wereld, hoe meer begrip ze kunnen opbrengen en hoe toleranter onze maatschappij in de toekomst wordt." En toen was het tijd voor de golven. De leerlingen kregen bodyboardles. Maikel (11): "Ik ben een paar keer gevallen maar daarna ging het heel goed. Ik vond het een geweldige dag!"

Baisschool De Stromen is de eerste school in Nederland die `Dans over de zee' gelezen heeft. De school heeft meegewerkt aan het bijbehorende lespakket. Tijdens de bijeenkomst in Zoetermeer kregen de school niet het eerste, maar het tweede lespakket uitgereikt. Het eerste pakket is gisteravond tijdens het EO-programma `Het Elfde Uur' overhandigd aan minister van Onderwijs Ronald Plasterk.

WWKidz is een samenwerkingsverband van Tear, Woord en Daad, ZOA-Vluchtelingenzorg en Uitgeverij Columbus. Bij elk WWKidz-boek wordt een lespakket uitgegeven over thema's zoals vluchten, armoede en ontwikkelingssamenwerking. Het lespakket `Dans over de zee' is beschikbaar vanaf 1 december, Wereldaidsdag. Scholen kunnen dit lespakket aanschaffen voor ¤ 17,50, dat is inclusief het boek (waarde ¤ 8,95). Naast hiv/aids komen ook thema's als discriminatie, armoede en de geschiedenis en cultuur van Zuid-Afrika aan de orde. Voor meer informatie zie www.wwkidz.nl.





Tear