Reinigingsdoekjes verstoppen riolering

28/11/2007 07:33



Stichting Rioned



Bij elk toilet een afvalbakje

Wegwerpdoekjes die in het toilet worden gegooid veroorzaken op veel plaatsen rioolverstoppingen en pompstoringen. Dit kost huishoudens ongeveer 25 miljoen per jaar en gemeenten en waterschappen zo'n 30 miljoen. De doekjes moeten bij het vuilnis en niet in het riool. Zet daarom bij elk toilet een afvalbakje, adviseren de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Unie van Waterschappen en Stichting RIONED. Bovendien moet op de verpakking duidelijk worden vermeld dat de doekjes niet door het toilet mogen gespoeld. Gemeenten en waterschappen hebben per brief de minister van VROM opgeroepen om het in de riolering weggooien van doekjes expliciet te verbieden.

Reinigingsdoekjes worden steeds meer gebruikt, bijvoorbeeld voor hygiënisch gebruik, gezichtsreiniging en het schoonmaken van sanitair, vloeren, meubels of brillen. Deze doekjes zijn vast afval en mogen niet door het toilet worden gespoeld. Ruim 90% van de gemeenten heeft last van stilvallende pompen door doekjes, blijkt uit een recente enqu(ee)te van Stichting RIONED. Bovendien kampt 40% van de gemeenten met rioolverstoppingen door doekjes. Dit kost jaarlijks tussen de 11 en 21 miljoen euro. De waterschappen schatten hun extra kosten op jaarlijks 12 tot 15 miljoen euro, vooral door problemen op de zuiveringsinstallaties. En rioolontstoppingsbedrijven verhelpen per jaar bij particulieren zo'n 300.000 verstoppingen als gevolg van doekjes.

Verwarrende en onduidelijke etikettering
Op de verpakkingen van de doekjes staat lang niet altijd dat de doekjes na gebruik in de vuilnisbak moeten. Bij veel billendoekjes of zogenaamd vochtig toiletpapier wordt zelfs vaak ten onrechte vermeld dat de doekjes door het toilet kunnen worden gespoeld. De pompproblemen en verstoppingen tonen het tegendeel. VNG, Unie van Waterschappen en Stichting RIONED vinden daarom dat duidelijke aanwijzingen op de verpakkingen moeten worden verplicht.

Doekjes in de vuilnisbak
Gemeenten en waterschappen geven bewoners al informatie over goed rioolgebruik, bijvoorbeeld via folders en websites. Kern daarvan is: Bij elk toilet een afvalbakje voor doekjes en andere vaste stoffen. VNG, UvW en Stichting RIONED hebben onlangs minister Cramer van VROM gevraagd lozing van doekjes expliciet in de regelgeving te verbieden en goed rioolgebruik met landelijke maatregelen te ondersteunen. De drie organisaties pleiten ervoor dat de doekjesleveranciers met goede voorlichting bijdragen aan het voorkomen van rioolproblemen, en dat het rijk een landelijke publiekscampagne opzet over de schadelijke gevolgen en kosten van het toch door het toilet gooien van vochtige doekjes en ander vast afval.





http://www.riool.net