Ingezonden persbericht
ONDER EMBARGO TOT WOENSDAG 28 NOVEMBER 2007, 19:00 UUR
Dit is een gezamenlijk persbericht van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL), het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Leids Instituut voor Chemisch onderzoek van de Universiteit Leiden (LIC).
Nature-publicatie: Nieuwe antibiotica tegen superresistente tbc dankzij onderzoek naar kanker
Onderzoekers hebben een nieuwe methode gevonden om bacteriële infecties - waaronder superresistente tuberculose - te bestrijden. Dit gebeurt via een nieuwe route die ook door kankercellen gebruikt wordt. Dat schrijven projectleider prof. dr. Jacques Neefjes van het NKI-AVL, prof. dr. Tom Ottenhoff van het LUMC, prof. dr. Hermen Overkleeft van het LIC en collega's in het gezaghebbende tijdschrift Nature van 29 november. Mogelijk leidt de ontdekking tot betere medicijnen tegen onder meer superresistente tuberculose en kanker.
De Amsterdamse en Leidse onderzoekers ontwikkelden een set chemische stoffen waarmee ze bacteriën die zich in de cel schuil houden (zoals de tuberculose- en salmonellabacterie) kunnen vernietigen. Vervolgens ontdekten de onderzoekers op welke wijze de bacteriën vernietigd worden. De chemische stoffen blijken het eiwit PKB/Akt1 te remmen. PKB/Akt1 is vaak geactiveerd in kankercellen. Ook bacteriën activeren dit eiwit om te voorkomen dat ze naar het afbraakcompartiment van de cel vervoerd worden. Omdat de chemische stoffen PKB/Akt1 remmen, is vervoer hiernaar onvermijdelijk geworden.
Ongezochte vondst
PKB/Akt1 staat in het huidige kankeronderzoek centraal omdat bekend is dat het de groei van kankercellen stimuleert. Met de ontdekking dat bacteriën PKB/Akt1 gebruiken om te overleven, denken de onderzoekers te verklaren hoe chronische bacteriële infecties kanker kunnen veroorzaken.
Jacques Neefjes: "Veel anti-kankermedicijnen komen voort uit onderzoek naar antibiotica. De farmaceutische industrie maakt nu echter anti-kankermedicijnen die specifiek PKB/Akt1 remmen. Het is goed mogelijk dat deze stoffen ook gebruikt gaan worden bij bacteriële infecties."
Gezondheidsprobleem
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sloeg begin deze maand alarm, omdat de superresistente tbc-bacterie in steeds meer landen gesignaleerd wordt. Het aantal patiënten met superresistente tbc die niet met de huidige antibiotica behandeld kunnen worden, neemt snel toe en nieuwe antibiotica zijn dan ook nodig. Naar schatting is eenderde van de wereldbevolking geïnfecteerd met de tbc-bacterie.
Dit onderzoek is gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en KWF Kankerbestrijding.
---