European Union



Brussel, 28 november 2007.

Vangstmogelijkheden 2008: "Aanvullende inspanningen zijn vereist om de toekomst van de Europese visserij te waarborgen."

De Europese Commissie heeft vandaag haar jaarlijkse voorstel over de vangstmogelijkheden en daaraan gerelateerde maatregelen voor 2008 ingediend. In het voorstel wordt rekening gehouden met door de belanghebbende partijen geleverde informatie en de recentste, onafhankelijke wetenschappelijke adviezen over de toestand van de visbestanden die zijn uitgebracht door de ICES (Internationale Raad voor het onderzoek van de zee) en het in de Europese Commissie ingebedde Wetenschappelijk, Technisch en Economisch Comité voor de Visserij. Het voorstel is opgesteld in het licht van de benadering die wordt uiteengezet in de beleidsverklaring van de Commissie van juni, waarover sindsdien overleg wordt gepleegd met de belanghebbende partijen (IP/07/773). Het beheer van de visserij is volgens de Commissie een langetermijnproces dat is gebaseerd op de analyse van de langetermijntendensen in de gezondheidssituatie van de visbestanden. Zoals uit de beleidsverklaring van dit jaar bleek, is er nog een lange weg af te leggen voordat de doelstelling van het gemeenschappelijk visserijbeleid - een economisch, maatschappelijk en biologisch duurzame visserij - als verwezenlijkt mag worden beschouwd. Daarom stelt de Commissie voor om verder te snoeien in de inspanningen en/of totaal toegestane vangsten (TAC's) in een aantal visserijtakken, met dien verstande dat de niveaus van het ene tot het andere jaar met niet meer dan 15 % mogen toe- of afnemen aangezien de belanghebbende partijen in zekere mate vooraf moeten weten waar zij aan toe zijn. Volgens de wetenschappelijke wereld is de situatie in een aantal gevallen echter voldoende urgent om het mes nog dieper in de vangstmogelijkheden te zetten. Het voorstel van de Commissie wordt tijdens de vergadering van Visserijministers van 17-19 december besproken.

De heer Borg, Europees commissaris voor Visserij en maritieme aangelegenheden, ziet het zo: "In het meest recente ICES-advies wordt bevestigd dat, hoewel de situatie door de bank genomen stabiel is gebleven en in bepaalde visserijtakken zelfs sprake is van bemoedigende ontwikkelingen, de meeste bestanden nog steeds worden overbevist. Willen wij onze visserij duurzaam maken, dan zullen daar extra inspanningen tegenover moeten staan... Komen die er niet, dan zal de situatie van de overbeviste bestanden er snel op achteruitgaan en zal blijvende schade worden toegebracht aan de vloten die van deze bestanden afhankelijk zijn. Een toenemend aantal TAC's die door de Commissie zijn voorgesteld, zijn niet bepaald op basis van een ad-hocbesluit, maar vloeien rechtstreeks voort uit de uitvoering van de door de Raad aangenomen meerjarige beheersplannen. Wij roepen de Raad daarom op zijn langetermijnverbintenissen gestand te doen en in zijn besluitvorming de gezondheid van de visserij op de lange termijn voorrang te geven op economische of politieke kortetermijnbelangen".

Bestanden die onder een herstelplan vallen
* De Commissievoorstellen voor kabeljauwbestanden:

De door de ICES geconstateerde verbetering van het kabeljauwbestand in de Noordzee is een bemoedigend teken, maar blijft grotendeels beperkt tot één jaargang, die nu verdere bescherming behoeft totdat hij tot de toekomst van het bestand kan bijdragen. Het recente hoge niveau bijgevangen en teruggegooide Noordzeekabeljauw daarentegen is zorgwekkend en benadrukt de noodzaak de juiste begeleidende maatregelen te vinden om de teruggooi drastisch in te perken. Een verlaging van de inspanning in kabeljauwvissende visserijtakken en de vaststelling van maatregelen ter vermijding van kabeljauwvangsten kunnen deze doelstelling dichterbij brengen. De Commissie heeft daarom een akkoord bereikt met Noorwegen over een verhoging van de TAC voor Noordzeekabeljauw met 11 % en over een aantal begeleidende maatregelen ter vermindering van de teruggooi. Voor andere gebieden blijft het wetenschappelijk advies voor kabeljauw zeer pessimistisch en stelt de Commissie een vermindering van de vangstmogelijkheden met 25 % voor.

* De Commissievoorstellen voor noordelijke heek:

De toestand voor dit bestand - volledige reproductiecapaciteit en duurzaam oogstniveau - is nog steeds goed. De visserijsterfte blijft echter ruim boven het niveau dat een maximale duurzame vangst zou opleveren. Overeenkomstig de bepalingen van het herstelplan stelt de Commissie voor om de TAC voor 2008 met 2,5 % te verhogen.
* De Commissievoorstellen voor tong in de Golf van Biskaje:

Dit bestand wordt bevist overeenkomstig een plan voor het beheer op de lange termijn. Een vermindering van de visserijsterfte van 10 % brengt voor 2008 een verlaging van de TAC met 8 % met zich mee.
* De Commissievoorstellen voor zuidelijke heek en langoustine voor de kust van het Iberische schiereiland:

Dankzij twee goede jaargangen zuidelijke heek zou de toepassing van de in het herstelplan vastgelegde verlaging van de visserijsterfte met 10 % leiden tot een verhoging van de TAC met meer dan 15 %. Overeenkomstig het herstelplan stelt de Commissie daarom voor de TAC met niet meer dan 15 % te verhogen. Eveneens in overeenstemming met het bestaande herstelplan worden de TAC's voor de twee langoustinebestanden in de Iberische wateren met 15 % verlaagd. Het WTECV en de ICES blijven erbij dat in werkelijkheid wellicht 75 % meer wordt gevangen dan in het kader van de TAC is toegestaan, en bevestigen met dat standpunt het nut van voorzichtig beheer. Versterking van de controle en de rapportage blijft voor deze visserijtak van prioritair belang.
* De Commissievoorstellen voor Noordzeeschol en -tong:

De aanzienlijke afname van de jaargang Noordzeetong 2006 sinds het voorjaar heeft de ICES ertoe aangezet zijn advies in het najaar te herzien. De Commissie stelt een verlaging van de TAC met 15 % voor. Het scholbestand wordt gedeeld met Noorwegen, waarmee de Commissie vorige week een TAC van 49 000 ton heeft afgesproken. Beide voorstellen zijn in overeenstemming met het in juni van dit jaar vastgestelde meerjarige beheersplan van de EU.

De bedoeling van de Commissie is de langetermijnplanning uit te breiden tot alle belangrijke commerciële bestanden.

Pelagische visserij

De belangrijkste haringbestanden van de EU blijven kampen met geringe rekrutering. Tijdens de onderhandelingen met Noorwegen vorige week heeft de Commissie haar fiat gegeven aan een verlaging van de TAC voor het Noordzeebestand met 41 %. Met Noorwegen en de Faeröer is eveneens een overeenkomst bereikt over een substantiële verlaging met 32 % voor het achteruitgaande blauwe-wijtingbestand (zie MEX/06/1030).

Kortlevende soorten

Omdat de toestand van het keverbestand ten opzichte van vorig jaar is verbeterd, stelt de Commissie overeenkomstig het wetenschappelijke advies een TAC van 50 000 ton voor met ruimte voor beheersmaatregelen gedurende het jaar. Gezien de blijvend slechte vooruitzichten voor ansjovis in de Golf van Biskaje wordt nogmaals voorgesteld de visserij gesloten te houden. De sluiting kan worden herzien wanneer de voorjaarsgegevens over de omvang van het bestand worden bekendgemaakt. Voor zandspiering in de Noordzee geldt eveneens een jaarvoorstel waarin rekening moet worden gehouden met de resultaten van de verkennende visserij in het voorjaar. De toestand van de Noordzeesprot is stabiel. De Commissie heeft daarom vorige week een toename van de TAC met 15 % goedgekeurd voor dit bestand, dat de Gemeenschap deelt met Noorwegen.

Zie ook MEMO/07/521: Het Commissievoorstel inzake vangstmogelijkheden: waarom en hoe? (Enkel beschikbaar in het Engels)

Bijlage:

Tabel met de huidige TAC's en de Commissievoorstellen voor 2008.

Sandeel
Ammodytidae
IV (Norwegian waters)

Not relevant

Not relevant

Sandeel
Ammodytidae
IIa (EU waters), IIIa, IV (EU waters)

Not established

Not established

Greater silver smelt
Argentina silus
I, II (EU and International waters)

116

116

0%

Greater silver smelt
Argentina silus
III, IV (EU and International waters)

1 331

1 331

0%

Greater silver smelt
Argentina silus
V, VI, VII (EU and International waters)

5 311

5 311

0%

Tusk
Brosme brosme
EU waters of zones IIa, IV, Vb, VI, VII

Not relevant

Not relevant

Tusk
Brosme brosme
EU and international waters of I, II and XIV

25

21,25


-15%

Tusk
Brosme brosme
EU and international waters of III

31

28


-10%

Tusk
Brosme brosme
EU and international waters of IV

257


---


-14%

Tusk
Brosme brosme
EU and international waters of V, VI and VII

483

423


-12%

Tusk
Brosme brosme
IV (Norwegian waters)

Not relevant

pm

Herring
Clupea harengus
Norwegian waters south of 62° N

Not relevant

pm

Herring
Clupea harengus
Skagerrak and Kattegat, by-catches

15 396

pm

Herring
Clupea harengus
IIIa (Skagerrak and Kattegat)

69 360

pm

Herring
Clupea harengus
IIa (EU waters), IV, VIId

31 875

pm

Herring
Clupea harengus
EU and Norwegian waters of IV north of 53°30' N

341 063

pm

Herring
Clupea harengus
IVc, VIId

341 063

pm

Herring
Clupea harengus
Vb, VIaN (EU waters), VIb

34 000

25 751


-24%

Herring
Clupea harengus
VIaS, VIIbc

13 860

10 395


-25%

Herring
Clupea harengus
VIa Clyde

800

680


-15%

Herring
Clupea harengus
VIIa

4 800

4 400


-8%

Herring
Clupea harengus
VIIe, f

1 000

1 000

0%

Herring
Clupea harengus
VIIg, h, j, k

9 393

7 045


-25%

Anchovy
Engraulis encrasicolus
VIII


---


---

Anchovy
Engraulis encrasicolus
IX, X, CECAF 34.1.1 (EU waters)

8 000

6 800


-15%

Cod

Gadus morhua

Skagerrak

2 851

pm

Cod
Gadus morhua
Kattegat

731

548,25


-25%

Cod
Gadus morhua
IIa (EU waters), IV

19 957

pm

Cod
Gadus morhua
Norwegian waters south of 62° N

Not relevant

Not relevant

Cod
Gadus morhua
Vb (EU waters), VI, EU and international waters of XII, XIV

490

367,5


-25%

Cod
Gadus morhua
VIa, Vb

490

368


-25%

Cod
Gadus morhua
VIIa

1 462

1 096,5


-25%

Cod
Gadus morhua
VIIb-k, VIII, IX, X, CECAF 34.1.1 (EU waters)

4 743

3 557


-25%

Porbeagle
Lamna
IV, VI, VII (EU waters)

No TAC

422

Megrims
Lepidorhombus spp.
IIa (EU waters), IV (EU waters)

1 479

1 479

0%

Megrims
Lepidorhombus spp.
Vb (EU waters), VI, XII, XIV

2 880

2 448


-15%

Megrims
Lepidorhombus spp.
VII

18 300

15 555


-15%

Megrims
Lepidorhombus spp.
VIII a,b,d,e

2 125

1 806,25


-15%

Megrims
Lepidorhombus spp.
VIIIc, IX, X, CECAF 34.1.1 (EU waters)

1 440

1 430


-1%

Common dab and Flounder
Limanda limanda and Platichthys flesus
IIa (EU waters), IV (EU waters)

17 100

15 390


-10%

Anglerfish
Lophiidae
IIa (EU waters), IV (EU waters)

11 345

11 345

0%

Anglerfish
Lophiidae
IV (Norwegian waters)

Not relevant

Not relevant

Anglerfish
Lophiidae
Vb (EU waters), VI, XII, XIV

5 155

5 155

0%

Anglerfish
Lophiidae
VII

28 080

25 740


-8%

Anglerfish
Lophiidae
VIIIa,b,d,e

7 920

7 260


-8%

Anglerfish
Lophiidae
VIIIc, IX, X, CECAF 34.1.1 (EU waters)

1 955

1 466


-25%

Haddock
Melanogrammus aeglefinus
Norwegian waters south of 62° N

Not relevant

Not relevant

Haddock
Melanogrammus aeglefinus
IIIa, IIIbcd (EU waters)

3 360

pm

Haddock
Melanogrammus aeglefinus
IIa (EU waters), IV

54 640

pm

Haddock
Melanogrammus aeglefinus
VIb, XII, XIV

4 615

5 307,25

15%

Haddock
Melanogrammus aeglefinus
Vb, VIa (EU waters)

7 200

4 550


-37%

Haddock
Melanogrammus aeglefinus
VII, VIII, IX, X, CECAF 34.1.1 (EU waters)

11 520

9 792


-15%

Haddock
Melanogrammus aeglefinus
VIIa subunit within VII

1 179

1 002


-15%

Whiting
Merlangius merlangus
IIIa

1 500

pm

Whiting
Merlangius merlangus
IIa (EU waters), IV

23 800

pm

Whiting
Merlangius merlangus
Vb (EU waters), VI, XII, XIV

1 020

765


-25%

Whiting
Merlangius merlangus
VIIa

371

278


-25%

Whiting
Merlangius merlangus
VIIb, c, d, e, f, g, h, k

19 940

16 949


-15%

Whiting
Merlangius merlangus
VIII

3 600

3 060


-15%

Whiting
Merlangius merlangus
IX, X, CECAF 34.1.1 (EU waters)

653


---


-15%

Whiting and Pollack
Merlangius merlangus and Pollachius pollachius
Norwegian waters south of 62° N

Not relevant

pm

Hake
Merluccius merluccius
IIIa, IIIbcd (EU waters)

1 588

1 627,79


3%

Hake
Merluccius merluccius
IIa (EU waters), IV (EU waters)

1 850

1 896,35

3%

Hake
Merluccius merluccius
Vb (EU waters), VI, VII, XII, XIV

29 541

30 281,21

3%

Hake
Merluccius merluccius
Vb (EU waters), VI, VII, XII, XIV -
(VIIIabde flexibility)

4 924

5 047,38

3%

Hake
Merluccius merluccius
VIII a, b, d, e

19 701

20 194,65

3%

Hake
Merluccius merluccius
VIIIabde - (Vb (EU waters), VI, VII, XII, XIV flexibility)

3 828

3 923,92

3%

Hake
Merluccius merluccius
VIIIc, IX, X, CECAF 34.1.1 (EU waters)

6 128

7 047

15%

Blue whiting
Micromesistius poutassou
I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII a,b,d,e, XII, XIV (EU and international waters)

1 700 000

pm

Blue whiting
Micromesistius poutassou
IV (Norwegian waters)

1 700 000

pm

Blue whiting
Micromesistius poutassou
VIIIc, IX, X, CECAF 34.1.1 (EU waters)

1 700 000

pm

Blue whiting
Micromesistius poutassou
II, IV a, VI a North of 56°30'N, VIb, VII West of 12° W

1 700 000

pm

Lemon sole and Witch
Microstomus kitt & Glyptocephalus cynoglossus
IIa (EU waters), IV (EU waters)

6 175

5 557,5


-10%

Blue ling
Molva dypterigia
IIa, IV, Vb, VI, VII (EU waters)

160

pm

Blue ling
Molva dypterigia
VI North (EU waters)

200

pm

Ling
Molva molva
I, II (EU and International waters)

45

45

0%

Ling
Molva molva
III (EU waters)

109

95


-13%

Ling
Molva molva
IV (EU waters)

3 173

2 776


-13%

Ling
Molva molva
V (EU and International waters)

38

34


-11%

Ling
Molva molva
VI, VII, VIII, IX, X, XII, XIV (EU waters and international waters)

11 973

10 476


-13%

Ling
Molva molva
EU waters of zones IIa, IV, Vb, VI, VII

Not relevant

Not relevant

Ling
Molva molva
IV (Norwegian waters)

Not relevant

pm

Norway lobster
Nephrops norvegicus
IIIa (EU waters), IIIbcd (EU waters)

5 170

pm

Norway lobster
Nephrops norvegicus
IIa (EU waters), IV (EU waters)

26 144

26 144

0%

Norway lobster
Nephrops norvegicus
Vb (EU waters), VI

19 885

19 885

0%

Norway lobster
Nephrops norvegicus
VII

25 153

25 153

0%

Norway lobster
Nephrops norvegicus
VIII a, b, d, e

4 320

4 320

0%

Norway lobster
Nephrops norvegicus
VIIIc

131


---


-15%

Norway lobster
Nephrops norvegicus
IV (Norwegian waters)

Not relevant

Not relevant

Norway lobster
Nephrops norvegicus
IX, X, CECAF 34.1.1 (EU waters)

437

371


-15%

Northern prawn
Pandalus borealis
IIIa

11 620

pm

Northern prawn
Pandalus borealis
IIa (EU waters), IV (EU waters)

3 984

pm

Northern prawn
Pandalus borealis
Norwegian waters south of 62°00' N

Not relevant

Not relevant

'Penaeus' shrimps
Penaeus spp.
French Guyana

4 108

4 108

0%

Plaice
Pleuronectes platessa
Skagerrak

8 500

pm

Plaice
Pleuronectes platessa
Kattegat

2 125

pm

Plaice
Pleuronectes platessa
IIa (EU waters), IV

50 261

pm

Plaice
Pleuronectes platessa
Vb (EU waters), VI, XII, XIV

786

688


-12%

Plaice
Pleuronectes platessa
VIIa

1 849

1 740


-6%

Plaice
Pleuronectes platessa
VII b, c

122

103,7


-15%

Plaice
Pleuronectes platessa
VII d, e

5 050

4 577


-9%

Plaice
Pleuronectes platessa
VII f, g

417

491

18%

Plaice
Pleuronectes platessa
VII h, j, k

337

286,45


-15%

Plaice
Pleuronectes platessa
VIII, IX, X, CECAF 34.1.1 (EU waters)

448

381


-15%

Pollack
Pollachius pollachius
Vb (EU waters), VI, XII, XIV

450

383


-15%

Pollack

Pollachius pollachius

VII

15300

15300

0%

Pollack
Pollachius pollachius
VIII a, b, d, e

1 680

1 680

0%

Pollack
Pollachius pollachius
VIIIc

262

223


-15%

Pollack
Pollachius pollachius
IX, X, CECAF 34.1.1 (EU waters)

288

245


-15%

Saithe
Pollachius virens
IIa (EU waters), IIIa, IIIbcd (EU waters), IV

123 250

pm

Saithe
Pollachius virens
Norwegian waters south of 62° N

Not relevant

pm

Saithe
Pollachius virens
Vb (EU waters), VI, XII, XIV

12 787

pm

Saithe
Pollachius virens
VII, VIII, IX, X, CECAF 34.1.1 (EU waters)

3 790

3 790

0%

Turbot and brill
Psetta maxima & Scophthalmus rhombus
IIa (EU waters), IV (EU waters)

4 323

3 890,7


-10%

Skates and rays
Rajidae
IIa (EU waters), IV (EU waters)

2 190

1 643


-25%

Greenland halibut
Reinhardtius hippoglossoides
IIa (EU waters), IV (EU waters), VI (EU and International waters)

Not relevant

Not relevant

Mackerel
Scomber scombrus
IIa (EU waters), IIIa, IIIb, c, d (EU waters), IV

422 551

pm

Mackerel
Scomber scombrus
IIa , Vb (EU waters), VI, VII, VIII a, b, d, e, XII, XIV

422 551

pm

Mackerel
Scomber scombrus
VIIIc, IX, X, CECAF 34.1.1 (EU waters)

29 611

pm

Common sole
Solea solea
IIIa, IIIb,c,d (EU waters)

900

765


-15%

Common sole
Solea solea
IIa, IV (EU waters)

15 020

12 800


-15%

Common sole
Solea solea
Vb (EU waters), VI, XII, XIV

68

58


-15%

Common sole
Solea solea
VIIa

816

612


-25%

Common sole
Solea solea
VIIb, c

65


---


-15%

Common sole
Solea solea
VIId

6 220

6 070


-2%

Common sole
Solea solea
VIIe

900

765


-15%

Common sole
Solea solea
VIIf, g

893

920


3%

Common sole
Solea solea
VIIh, j, k

650

553


-15%

Common sole
Solea solea
VIIIa, b

4 540

4 170


-8%

Sole
Solea spp.
VIIIc, d, e, IX, X, CECAF 34.1.1 (EU waters)

1 216

1 034


-15%

Sprat

Sprattus sprattus

IIIa

52 000

pm

Sprat
Sprattus sprattus
IIa (EU waters), IV (EU waters)

195 000

pm

Sprat
Sprattus sprattus
VIId, e

6 144

5 222


-15%

Spurdog/dogfish
Squalus acanthias
IIa (EU waters), IV (EU waters)

841

631


-25%

Spurdog/dogfish
Squalus acanthias
IIIa , I, V, VI, VII, VIII, XII and XIV (EU and international waters)

2 828

2 121


-25%

Horse mackerel
Trachurus spp.
IIa (EU waters), IV (EU waters)

42 727

42 567

0%

Horse mackerel
Trachurus spp.
Vb (EU waters), VI, VII, VIIIa, b, d, e, XII, XIV

137 000

136 488

0%

Horse mackerel
Trachurus spp.
VIIIc, IX

55 000

54 795

0%

Horse mackerel
Trachurus spp.
X, CECAF Azores

3 200

2 720


-15%

Horse mackerel
Trachurus spp.
CECAF Madeira Islands

1 280

1 088


-15%

Horse mackerel
Trachurus spp.
CECAF Canary Islands

1 280

1 088


-15%

Norway pout
Trisopterus esmarki
IIa (EU waters), IIIa, IV (EU waters)

Not relevant

Not relevant

Norway pout
Trisopterus esmarki
IV (Norwegian waters)

Not relevant

Not relevant

Combined quota

EU waters of zones Vb, VI and VII

140

pm

Other species

IIa, IV, VIa N EU waters

Not relevant

Not relevant


1 Council Regulation (EC) No 41/2007 of 21 December 2006.


2 Proposal for a Council Regulation fixing TACs and quotas for 2008.


* "Not relevant" = TAC not set but EC quota to be established as a result of exchange/transfer from non-EU countries or unilaterally"