GCE: "Ook Minister Koenders moet bij de les blijven"

28/11/2007 18:00



Oxfam Novib



Internationale aandacht voor onderwijs in ontwikkelingslanden dreigt af te brokkelen GCE: "Ook Minister Koenders moet bij de les blijven"

Amersfoort/Den Haag, 29 november 2007 - De internationale aandacht voor onderwijs dreigt af te brokkelen door bezuinigingen en verschuivende prioriteiten van de financierende landen. Ook in het Nederlandse ontwikkelingssamenwerkingsbeleid van minister Koenders moet onderwijs centraal blijven staan. Dit betoogt de GCE (Global Campaign for Education) vandaag.

De GCE, een samenwerkingsverband van Nederlandse onderwijs- en ontwikkelingsorganisaties, reageert hiermee op het vandaag verschenen rapport Education for all by 2015 - we will make it, van de UNESCO. In dit rapport wordt de stand van zaken opgemaakt van de internationale inspanningen tot nu toe, die moeten leiden tot goed en toegankelijk onderwijs voor ieder kind in de wereld. In het jaar 2000 spraken 164 regeringleiders onderling af dat in 2015 alle kinderen in de wereld naar school gaan, dat jongens en meisjes gelijke kansen krijgen, dat analfabetisme is tegengegaan en dat kwaliteit van onderwijs sterk verbeterd is.

Het UNESCO-rapport ziet allerlei postieve punten; zo is wereldwijd het aantal kinderen dat naar school gaat gestegen en is in bijna alle landen de leerplicht ingevoerd. Maar de GCE ziet naast dit goede nieuws nog veel zorgpunten. Nog altijd gaan 72 miljoen kinderen niet naar school en ook het aantal analfabeten dat ouder is dan 15 jaar is nog steeds dramatisch hoog met zo'n 747 miljoen mensen.

De GCE signaleert dat de investeringen ver achter blijven bij wat er op tafel moet komen om goed onderwijs voor iedereen te realiseren in 2015. De Wereldbank, de Aziatische Ontwikkelingsbank, maar ook landen als Frankrijk en Denemarken hebben hun budgetten voor basisonderwijs verlaagd. En hoewel minister Koenders voor ontwikkelingssamenwerking verklaarde dat onderwijs in zijn beleid centraal blijft staan, geeft dit beleid reden tot zorg. Zo dreigt hij zijn budget voor basisonderwijs te vervuilen met andere onderwijsprogramma's. Ook zal de aanwezige onderwijsexpertise op Nederlandse ambassades ingekrompen worden. Nederland dreigt zo minder te kunnen doen om onderwijs voor iedereen mogelijk te maken.

Daarom roept de GCE minister Koenders op om onderwijs zeer hoog op zijn eigen agenda én de internationale agenda te houden. Nederland zal niet alleen zelf koploper moeten blijven, maar ook andere landen moeten wijzen op hun verantwoordelijkheden. Alleen dan kunnen miljoenen kinderen in 2015 naar school.

De Global Campaign for Education (GCE) is een netwerk van 400 (onderwijs)organisaties in 180 landen, en vindt dat onderwijs een basisrecht is voor iedereen. De GCE organiseert ieder jaar de wereldwijde onderwijsactieweek, die de wereldleiders moet herinneren aan mede door hen vastgestelde millenniumdoelen. De Nederlandse GCE-coalitie bestaat uit Oxfam Novib, Edukans, Algemene Onderwijsbond, CNV Onderwijs en Plan Nederland.