SP lanceert Actieplan Zorgkwaliteit

28/11/2007 16:33



SP



De SP heeft een actieplan gelanceerd om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Dit plan wordt donderdag in de Tweede Kamer voorgelegd aan minister Klink (CDA) van Volksgezondheid.

De kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg staat onder druk. De Orde van medisch specialisten hadden onderzocht dat er jaarlijks 1735 mensen onnodig sterven door medische fouten in ziekenhuizen. Een kwart van het verplegend personeel zegt dat er te weinig (gekwalificeerd) personeel is om de veiligheid voor bewoners te kunnen waarborgen.


1. 10% meer personeel Goede kwaliteit van zorg kan niet met onvoldoende gekwalificeerd personeel. De 5000 verzorgenden extra, zoals het kabinet wil, is te weinig. Er komt een aanvalsplan werkdruk met als doel 10% meer verzorgend personeel.


2. Ondervoedingbestrijding Uit onderzoek blijkt dat bijna 1 op 4 patiënten ondervoed is en 1 op de 3 risico op ondervoeding heeft. Ondervoeding heeft tot gevolg dat patiënten minder snel herstellen, vooral ouderen zijn er gevoelig voor. Om dat te verbeteren komt er een aanvalsplan ondervoedingbestrijding. In elk verpleeghuis komt een diëtist(e), die zorgt dat de maaltijden alle noodzakelijke voedingstoffen en eiwitten bevatten. Maar ook ouderen en chronisch zieken die nog thuis wonen lopen risico, vaak weten zij zelf niet dat ze ondervoed zijn. Daarom wordt bij de griepprik een zogenaamde ondervoedingtest gedaan. Dieetpreparaten komen in de basisverzekering.


3. Jaarlijkse medicijn check Verkeerd medicijngebruik is de meest voorkomende medische misser. Vooral bij ouderen die verschillende medicijnen gebruiken is een grote kans op vergiftiging of bijwerkingen. Voor mensen die meerdere medicijnen gebruiken wordt een jaarlijks evaluatiemoment met betrekking tot medicatie ingevoerd. Alle apotheken gaan dit gestructureerd doen als basisonderdeel van de apotheekwerkzaamheden.


4. Medische ongevallenraad De medische ongevallenraad wordt een onafhankelijk opererend orgaan, geplaatst onder de Inspectie van de Gezondheidszorg, dat onderzoek doet naar de oorzaken van medische fouten. De raad doet aanbevelingen voor preventie en zorgt voor landelijke registratie van medische fouten. Deze worden verplicht maar 'blame free' gemeld door ziekenhuizen en zorgverleners. Op niet melden komt een sanctie te staan. De melding mag geen basis zijn voor tuchtrechtelijke of strafrechtelijke vervolging. De medische ongevallenraad bepaalt zelf op basis van de binnengekomen meldingen waar onderzoek naar wordt gedaan.


5. Regionale zorgbrigade De regionale zorgbrigade controleert de kwaliteit, toegankelijkheid en doelmatigheid in de zorg. Deze snelle interventiebrigade krijgt een belangrijke informatie-, steun- en ombudsfunctie voor patiënten en bevordert de doelmatigheid en innovatie in de zorg. Ze grijpt in bij tekortschietende en kwalitatief onvoldoende zorg en zet zo nodig falende bestuurders op non-actief. De brigade is nodig omdat de Inspectie voor de Volksgezondheid op te grote afstand staat om daadkrachtig de kwaliteit van zorg te kunnen bewaken.





http://www.sp.nl