Radboud Universiteit Nijmegen


Ugandese ICT-onderzoekers wisselen informatie uit

Dertig Ugandese aanstaande promovendi ontmoetten elkaar woensdag 21 en donderdag 22 november op de TU Eindhoven. De promovendi werken deels in Nederland, deels in Uganda aan projecten ter verbetering van de ICT in Uganda. Het Institute for Computing and Information Sciences van de Radboud Universiteit Nijmegen begeleidt een aantal van deze promovendi.

Sinds 2004 heeft het Institute for Computing and Information Sciences van de Radboud Universiteit Nijmegen samen met de Universiteit van Groningen een samenwerking met de publieke universiteiten in Uganda. Doelstelling is de ICT-opleidingen op de deelnemende Oegandese universiteiten op internationaal niveau te brengen.

Afgelopen zomer startte het tweede samenwerkingsproject met Uganda, waarbij ook de universiteit van Eindhoven betrokken is. Dit project 'Strengthening ICT Training and Research Capacity in the four public universities in Uganda' is een vervolg op het eerste project. Het doel is nu om op de publieke universiteiten ICT tien onderzoeksafdelingen op te bouwen die met de internationale competitie mee kunnen komen. Centraal hierin staat het opleiden van dertig PhD studenten.

De dertig deelnemende aanstaande promovendi zijn inmiddels voor twee maanden in Nederland. Tien van hen blijven hier ook om hun promotieonderzoek uit te voeren. Twintig mensen gaan terug naar Uganda, waar ze onder begeleiding van Nederlandse en Ugandese supervisie aan hun onderzoek werken.

De tweedaagse in Eindhoven was een unieke gelegenheid voor alle betrokken promovendi om informatie uit te wisselen en elkaar te consulteren. Theo van der Weide is een van de begeleiders vanuit de Radboud Universiteit. 'Er zitten interessante projecten bij. Bijvoorbeeld ICT en Capacity Building, waarin ook speciale aandacht is voor genderissues. Vooral voor vrouwen is de toegang tot ICT van groot belang omdat zij voor een groot deel het economisch leven in ontwikkelingslanden bepalen. Daarnaast biedt ICT vrouwen de kans hun positie in de maatschappij te versterken en daarmee de traditionele rolpatronen een andere vorm te geven.'

Prof. Venansius Baryamureeba is de decaan van de informaticafaculteit van de Makerere University in de hoofdstad Kampala. Als het aan hem ligt, wordt Uganda `het India van Afrika'. India heeft de laatste tien jaar een spectaculaire groei gezien in het aantal softwareontwikkelaars. De studie informatica zit enorm in de lift in Uganda. Op de Makerere University zitten alleen al zeshonderd eerstejaars. Het probleem is dat er veel te weinig docenten zijn. In het land komt een enkele westerling lesgeven, maar veel helpt dat niet.

De Ugandese universiteiten proberen daarom nu in rap tempo eigen doctors in de informatica op te leiden, met behulp van Nuffic, de Nederlandse organisatie die zich bezighoudt met internationale samenwerking in het hoger onderwijs. Nuffic subsidieert de projecten om het ict-onderwijs en onderzoek in Uganda te verbeteren. De Nuffic-subsidie wordt onder meer gebruikt om de dertig promovendi op te leiden tot goede onderzoekers en docenten.

Begin december gaan de kandidaten terug naar Uganda. Vanwege de aanvragen van werkvisa beginnen de eerste promovendi waarschijnlijk in februari aan de Nederlandse universiteiten met hun promotie.