Ingezonden persbericht


Persbericht
Arnhem, 28 november 2007

Echtscheidingstraining helpt leed voorkomen

Arnhem - Eén op de drie huwelijken die in Nederland worden gesloten, eindigt in een echtscheiding. De training 'Ok uit elkaar' (www.okuitelkaar.nl), wil paren helpen om op respectvolle wijze een punt te zetten achter de relatie. Dat voorkomt veel leed in een later stadium, zeker als er sprake is van kinderen in een huwelijk. De training gaat in op allerlei aspecten, uiteenlopend van communicatietechnieken, juridische zaken en financiën. Het resultaat van de training is een gezamenlijk geschreven convenant plus een eventueel ouderschapsplan, in overeenstemming met de laatste wettelijke vereisten. Vanaf begin 2008 wordt de training op een groot aantal plaatsen in Nederland gegeven.

"Echtscheiden is ongelooflijk moeilijk. Vaak lukt het de scheidende partners niet om binnen een aanvaardbare periode tot een afgesloten traject te komen", stelt initiatiefnemer Cathy Damhuis. "Kinderen zijn daar ondermeer de dupe van." De overheid stelt daarom vanaf 2008 aanvullende eisen aan een echtscheiding, waaronder het opstellen van een acceptabel ouderschapsplan. De kortdurende training 'Ok uit elkaar!' sluit daar nauw op aan. De training wordt in groepsverband gegeven. Naast drie blokken van in totaal zeven dagdelen is er nog een afrondende follow-up bijeenkomst. "De training is bedoeld voor paren die verantwoordelijkheid willen en durven nemen voor hun situatie. Ik zeg met opzet 'durven nemen', want samen hulp vragen in zo'n situatie vraagt moed", zegt Damhuis. Damhuis is trainer en mediator en ook ervaringsdeskundige. Ze is zelf twee keer door een echtscheidingsproces heen gegaan. Met name de tweede keer heeft ze - met vallen en opstaan geleerd - hoe ze "gelukkig" uit elkaar konden gaan. Vragen uit haar omgeving over hoe ze dat voor elkaar kreeg, brachten haar tot het ontwikkelen van deze training. "Echtparen die uit elkaar gaan, voelen bijna altijd een enorme verantwoordelijkheid, met name voor hun kinderen. Ze moeten afspraken maken en dat vraagt afstand. Tegelijk zit het paar nog dicht op elkaar, met alle emotionele spanningen van dien. We reduceren met de training deze spanning en halen de scheiding uit het isolement van het gezin", vertelt Damhuis. De training wordt gegeven door een team van deskundigen, waaronder een psycholoog, een accountant en een mediator. Vanuit hun eigen expertise belichten ze onderwerpen die belangrijk zijn bij een echtscheiding. Zo wordt er aandacht besteed aan de stap om uit elkaar te gaan, de bijkomende emoties en de onderlinge communicatie tijdens het daarop volgende proces. Maar ook de praktische kant komt ruimschoots aan bod. Tijdens de training stellen de paren gezamenlijk een echtscheidingsconvenant op, waarvan het ouderschapsplan onderdeel uitmaakt.

Zowel paren met als zonder kinderen kunnen mee doen. Kinderloze echtparen nemen niet deel aan het deel 'opstellen van een ouderschapsplan'. Randvoorwaarde voor deelname is dat beide echtelieden er achter staan. "Als een van de partners nog in de ontkenningsfase zit ("zij/hij mag dit niet besluiten!!") raden we deelname sterk af", zegt Damhuis. Meer informatie is te vinden op www.okuitelkaar.nl.



Ingezonden persbericht