Ingezonden persbericht


Nicis onderzoek biedt handreiking voor aanpak

Zelfredzaamheid allochtone vrouwen kan beter

Den Haag, 28 november 2007 - De zelfredzaamheid van oudere allochtone vrouwen kan vanuit gemeenten veel beter worden ondersteund. Zij vormen één van de meest kwetsbare groepen in de samenleving. Velen hebben bijzondere ondersteuning nodig en gemeenten kunnen daarbij helpen. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van Nicis Institute, het Maatschappelijk Topinstituut voor de Steden, waarin ook een handleiding voor gemeenten om het probleem aan te pakken is opgenomen. "Deze vrouwen moeten niet vergeten en afgeschreven worden", aldus wetenschappelijk directeur prof. dr. Wim Hafkamp van Nicis Institute. "Maatwerk voor deze vrouwen is de sleutel tot verdere integratie."

Met de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt de zelfredzaamheid van burgers in de gemeente steeds belangrijker. Burgers moeten zelf hun weg weten te vinden naar instellingen en moeten zelf hulp organiseren. Vooral voor oudere allochtone vrouwen van Turkse en Marokkaanse afkomst is dit geen vanzelfsprekendheid. Meer dan 80 procent van de Turkse vrouwen en meer dan 90 procent van de Marokkaanse vrouwelijke 55-plussers heeft geen enkele opleiding afgerond, zelfs geen basisonderwijs. Zij hebben vaak nooit gewerkt, nemen weinig deel aan het openbare leven en komen, als ze dat wel doen, veel belemmeringen tegen. Die belemmeringen worden nog groter doordat veel van deze vrouwen de opvoeding van de kinderen hebben afgerond en een deel weduwe is geworden.

De emancipatieactiviteiten die gemeenten organiseren zijn vaak gericht op jongere vrouwen. De oudere allochtone vrouwen dreigen tussen wal en schip te vallen, terwijl ze met de juiste ondersteuning wel degelijk kunnen participeren. Zelfredzaamheid en maatwerk zijn hierbij de sleutels . Onderzoekers van het Verwey-Jonker Instituut voerden pilots uit in de gemeenten Enschede, Hengelo en Almelo om met de meest geschikte oplossingen aan de slag te gaan. Gemeenten die aan de slag willen met het bevorderen van zelfredzaamheid van oudere migrantenvrouwen, zo bleek, moeten volgens de onderzoekers veel beter nadenken over het beleid.

Professor Hafkamp: "Gemeenten moeten zich afvragen: voor wie doen we het, wat willen we en welke activiteiten passen bij deze groep. Te vaak worden er projecten uitgevoerd die niet aansluiten bij de lokale doelgroep." Met de handreiking van Nicis Institute kunnen gemeenten een driestappenplan volgen om projecten te kiezen die wel goed zijn voor de lokale doelgroep.

Feiten:

- In 1996 waren er 72.500 allochtone vrouwen van 45 jaar en ouder.
- In 2006 waren er 155.000 allochtone vrouwen van 45 jaar en ouder.
- In 2016 zijn er naar verwachting 227.500 allochtone vrouwen van 45 jaar en ouder.

Noot voor de redactie /