Ingezonden persbericht
Olifant irma hoogzwanger: misschien toch een kerstkind?
Olifant Irma uit Diergaarde Blijdorp is hoogzwanger, dat staat buiten kijf. Haar buik heeft een behoorlijke omvang bereikt en daar ondervindt ze zelf ook de nodige last van. Regelmatig probeert zij haar benen te ontlasten door tegen een muurtje te leunen of ze kruislings te plaatsen. Ook is aan haar humeur te merken dat de hormonen beginnen op te spelen. Ze heeft beduidend minder geduld met haar familieleden en dit uit zich vooral tijdens het eten. Ze is bovendien een stuk humeuriger naar de verzorgers toe. Kortom: Irma en de verzorgers zijn de dagen aan het aftellen.
Wanneer zij precies zal bevallen, blijft lastig te bepalen. Er zijn verschillende dekdata en de draagtijd duurt bij olifanten betrekkelijk lang, namelijk tussen de 22 en 24 maanden. Aan de hand van hormoononderzoek kan de dierenarts het progesterongehalte bepalen om vast te stellen hoe de dracht zich ontwikkelt. Verder is het een kwestie van afwachten... De verzorgers gaan er van uit dat de bevalling in principe tussen nu en de komende twee maanden kan plaatsvinden. Er wordt dus ook rekening gehouden met een mogelijk kerstkind! Als dat zou gebeuren, zou de geboorte ook nog eens een feestelijke afsluiting betekenen van het Jubileumjaar van de Diergaarde!
De verzorgers zijn al helemaal voorbereid op de komst van de 'kleine'. Er zijn wat kleine aan-passingen verricht aan het olifantenverblijf en er is een webcam geïnstalleerd zodat de verzorgers via een speciale webverbinding de olifanten dag en nacht live kunnen volgen. Het blijft toch altijd spannend of alles goed gaat, ook al is Irma een ervaren moeder en grootmoeder die al vijf jongen op de wereld heeft gebracht. Twee van hen, Bangka (geboren: 28 november 2000)en Sibu (geboren: 21 februari 2004), maken nog steeds deel uit van de familiegroep. Zoals het er nu uitziet zal Bangka, als oudste jong, de rol van hulptante aannemen.
Opbrengst veiling Elephant Parade naar natuurbehoud
Blijdorp coördineert al vele jaren het fokprogramma van de Aziatische olifant in Europa en ondersteunt natuurbeschermingsprojecten van olifanten in India. Dankzij de recente veiling van kunstolifanten in Blijdorp (n.a.v. the Elephant Parade) kan een bedrag van circa 50.000 euro worden besteed aan het aankopen van een groene corridor tussen Brahmagiri en Tirunelli in Zuid India. Deze corridor verbindt twee resterende bosgebieden met elkaar zodat de olifanten meer leefruimte krijgen. Met instemming van de bewoners zullen enkele dorpen in deze corridor worden verplaatst en de corridor zelf zal tot beschermd gebied worden uitgeroepen.
ZELDZAME BAMBOEMAKI-TWEELING GEBOREN:
EEN VROLIJKE BENDE IN HET APENHUIS
Al zo'n negen jaar zijn in Blijdorp Alaotra-bamboemaki's uit Madagaskar te zien en voor het eerst groeit er nu een tweeling op van deze zeer zeldzame halfapen. Eerder dit jaar werd er ook al een jong geboren. De geboortes waren vrij onverwacht, omdat moeder Simone en vader Mihanta niet meer de jongste zijn. De bezoekers kunnen volop genieten van het speelse trio maki-jongen in het mensapengebouw van Blijdorp. De 'aaibaar' ogende kleintjes rollebollen de hele dag door het verblijf, springen van de ene tak naar de andere en balanceren tussendoor even
op de ruggen van hun ouders om dan weer op de grond of voederbak te stuiteren. Bij vermeend gevaar klemmen ze zich het liefst alle drie tegelijk vast aan moeder. Die bezwijkt dan bijna onder het gewicht maar weet zich toch weer dapper staande te houden tot de jongen weer verder gaan dollen. Het is dus een vrolijke 'bende' en de familie is zich er vast niet van bewust hoe zwaar hun soortgenoten op Madagaskar
het momenteel hebben.
Op het eiland Madagaskar leven veel verschillende soorten halfapen. Helaas worden vele daarvan ernstig in hun voortbestaan bedreigd, doordat de natuur op het eiland in hoog tempo verdwijnt. Een van die bedreigde soorten is de Alaotra-bamboemaki, een voedsel-specialist die alleen voorkomt in de papyrus- en rietgebieden rondom het Alaotra-meer in het oosten van Madagaskar. Het is de enige primaat ter wereld die leeft in een zogenaamd 'nat biotoop'. Hoewel de soort officieel beschermd is, wordt er op de bamboemaki's gejaagd voor het vlees. Om dat vlees op een gemakkelijk manier te pakken te krijgen, worden de rietkragen in brand gestoken, waardoor de doodsbange maki's recht tegen de knuppels van hun belagers aan vluchten. Bovendien wordt het voedsel van de overblijvende maki's hierdoor vernietigd.
In 1990 bracht de Durrell Wildlife Conservation Trust in samenwerking met de locale overheid op Madagaskar, voor het eerst enkele dieren over naar Jersey om daarmee een fokprogramma te starten. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een officieel EEP (Europees fokprogramma), dat uiteraard vanuit Jersey wordt gecoördineerd en waaraan nu 18 (voornamelijk Britse) dierentuinen mee doen. De Europese populatie Alaotra-bamboemaki's telt momenteel een kleine 70 dieren, die een vangnet vormen voor het geval het op Madagaskar verkeerd afloopt met de soort.
In 1998 ontving Blijdorp vanuit de dierentuin van Jersey een klein groepje van vier Alaotra-bamboemaki's. Het duurde tot 2004 voordat de eerste in Blijdorp geboren Alaotra-bamboemaki grootgebracht kon worden. Ook in 2005 was er gezinsuitbreiding en 2007 spant dus de kroon met de drie nieuwste aanwinsten. Het eerstgeboren jong is een vrouwtje en van de tweeling is het geslacht nog niet bekend. Zoals de naam al doet vermoeden lusten bamboemaki's graag bamboe. Elke morgen wordt door de botanische afdeling van Blijdorp verse bamboe gesneden voor deze bijzondere familie. Verder wordt het menu aangevuld met groente, fruit en vitaminebrokken.