Groen!

Brussel, 28 november 2007

De zorgverzekering is te belangrijk voor politieke spelletjes

Groen! vraagt dringend een debat ten gronde over de toekomst van de Vlaamse zorgverzekering.

Sp.a-voorzitter Caroline Gennez stelt vandaag voor om de premies voor de zorgverzekering af te schaffen. De premies zijn volgens sp.a een staaltje van slecht bestuur, getuige de 100.000 mensen die een boete hebben opgelopen en 50.000 die voor de rechtbank moeten verschijnen. Vanaf volgend jaar wil de sp.a de zorgverzekering financieren uit de algemene middelen.

Deze boodschap is niet nieuw. Sp.a pleit met de regelmaat van de klok, buiten de regering, voor een inkomensgebonden financiering. In 2002 was het fractieleider Bruno Tobback die in het parlement een inkomensgebonden financiering eiste. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van 2005 gooide voorzitter Stevaert de steen in de kikkerpoel toen hij fijntjes stelde: Moeten we de Vlamingen op maandag een belastingverlaging gunnen en op dinsdag 25 euro vragen voor de zorgpremie? En vandaag is het voorzitter Gennez die de kat de bel aanbindt. Alleen is het jammer dat de sp.a-ministers binnen de Vlaamse regering geen werk maken van deze met veel bombarie aangekondigde ideeën.

Groen! steunt sp.a. Al van bij de start van de zorgverzekering zijn de groenen sterk voorstander van een financiering via een 'zorgcentiem'. Via een opcentiem op de personenbelasting betaalt dan elke belastingbetaler voor de financiering van de zorgverzekering. Een bijdrage dus die inkomensgebonden is, waarbij de meerverdieners ook meer bijdragen dan mensen die weinig verdienen.

Groen! wil echter in de eerste plaats voldoende garanties van de regering voor het behoud en de uitbreiding van de zorgverzekering. Vorige week nog bleek dat de dure prijs van rusthuizen voor heel wat ouderen een probleem is. De zorgverzekering wil net de betaalbaarheid van de zorg garanderen. De zorgverzekering kan deze rol maar blijven vervullen als er hogere premies worden uitbetaald en als er een voldoende grote reserve wordt aangelegd om ook na 2015 als de vergrijzing volop voelbaar is, de uitkeringen te garanderen. Op dit moment wordt het reservefonds onvoldoende gespijsd om de toekomst te garanderen.

De eerste vraag die vandaag voorligt, is dan ook: waar wil deze regering met de Vlaamse zorgverzekering naar toe? Een financiering via de algemene middelen garandeert die toekomst niet. De regering kan immers elk jaar opnieuw de bijdrage uit de algemene middelen aan het zorgfonds wijzigen. Via een 'zorgcentiem' weet de Vlaamse belastingbetaler dat hij met dat deel van zijn belastingen het zorgfonds spijst en heeft hij de garantie dat later wanneer hij hoge zorgkosten heeft de zorgverzekering nog bestaat om hem een zorgpremie uit te betalen.

Mieke Vogels